Sběratel cihel z Moravského Berouna vlastní ojedinělou sbírku

Moravský Beroun - První cihlu dostal náhodou, když pracoval na stavbě svého domu. Dnes jich má Radim Smažák z Moravského Berouna více než tisíc. Sbírka přitom ukrývá třeba i takové unikáty, jakými jsou takzvané papežské cihly. Nové úlovky získává sběratel různě, buď výměnou s jinými nadšenci, nebo z demolic starých objektů. Snem Radima Smažáka je pak jakákoliv cihla, jejíž historie se váže k regionu.

Jiní je mají jen tak složené na dvoře, Radim Smažák z Moravského Berouna ale cihly uchovává v bublinkové fólii. Každá z nich má totiž vlastní příběh. Všechny dohromady pak tvoří u nás naprosto ojedinělou sbírku.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Když se bourala v Leskovci jedna továrna, tak nám povolili nabourat si tam cihly. No a mezi tím jsem našel jednu z těch nejkrásnějších cihel,“ uvedl Radim Smažák.

Dal si ji bokem. Pak objevil další a později už hledal cíleně. Dnes má Radim Smažák tisíc třicet šest cihel.

Naprostým unikátem jsou pak papežské cihly z přelomu sedmnáctého a osmnáctého století.

„Je přímo z Říma, přímo z místa, kde sídlil papež,“ upřesnil Radim Smažák.

Cihly jsou různé - s číslicemi, erby či nápisy, světlé nebo tmavě červené, se zbytkem malty i jako nové. Cihly spojuje jediné. Pochází z doby, kdy jejich výroba byla uznávaným řemeslem. Současná produkce už podle Radima Smažáka postrádá kouzlo.

Cihly ale nejsou tím jediným, co Radim Smažák sbírá. Zajímá ho všechno, co má nějakou historickou hodnotu – od nočníků až po sportovní náčiní.

Radim Smažák má doma i sbírku obrazů našich prezidentů, pivních půllitrů nebo historické kolo. Na něm se před lety sám účastnil cyklistického závodu.