Vědci z Ostravské univerzity využívají speciální technologii na sledování pohybů očí

Ostrava – Vědci z pedagogické fakulty budou pomocí speciální počítačové technologie na sledování pohybů očí zkoumat, na co se zaměřuje pozornost studentů ve výuce. Sytém přitom původně vyvinuli vojáci pro své letce.

Jde o počítač, který sleduje, kam se jeho uživatel dívá. A dokáže i vyhodnotit, na co se student zaměřuje nejvíce. „Mohu zjistit, že student s dyslexií má zhoršenou orientaci v textu a obrázky, místo toho, aby mu pomohly, tak odvádějí pozornost od toho, co je v textu důležité,“ uvedl vedoucí výzkumné laboratoře Igor Hampl.

Na základě výzkumu pak vědci navrhnou úpravu učebnice nebo skripta tak, aby v nich bylo co nejméně rušivých podnětů.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Pomocí speciálních brýlí mohou výzkumníci získávat data i mimo univerzitní budovu, třeba v knihovnách, nebo školních třídách. „První kamera snímá reálnou situaci před člověkem, informace o očních pohybech jdou do kamery na základě odrazů od speciálních skel,“ komentoval funkci brýlí Igor Hampl.

Fakulta vidí v technologii za půl druhého milionu investici do budoucna a zvýšení svého vědeckovýzkumného potenciálu. Výzkumný tým technologii zatím jen testuje. Do prvních ostrých projektů by se chtěl pustit nejpozději do konce roku.