Nádorů prostaty přibývá

Olomouc – Novou diagnostickou metodu i nové léky využívají v boji s rakovinou prostaty olomoučtí lékaři. Tato nemoc ohrožuje stále více mužů. Jen letos přibude podle odborníků více než 8 tisíc pacientů. Největší šanci na uzdravení jim dává včasná diagnóza, na které mohou mít zásluhu i ženy.

Pan Jan doufal, že se mu rakovina vyhne, i když mu na ni zemřel otec. Žádné potíže neměl, k urologovi ho vyhnala žena. „Manželky, přítelkyně a ženy u mužů s karcinomem prostaty hrají velmi důležitou roli v době diagnostiky,“ uvedla Jana Katolická, primářka onkochirugického oddělení brněnské nemocnice.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Velmi moderní metodu začali využívat v Olomouci. Jedná se o tkáňovou počítačovou analýzu prostaty, zobrazené na ultrazvuku.

Letos přibude podle předpovědi onkologů a dalších odborníků zatím vůbec nejvíc pacientů, přes osm tisíc. „V České republice žije v roce 2013 s karcinomem prostaty 49 tisíc mužů, to je obrovská onkologická zátěž,“ uvedl Vladimír Študent, přednosta Urologické kliniky FN Olomouc.

Zatímco u pana Jana díky včasnému záchytu stačila operace, pokročilé nebo agresivní nádory se léčí obtížně. I u nich lze ale prodloužit a zkvalitnit život.

Pro pacienty s rakovinou prostaty mají lékaři letos k dispozici nejméně pět nových léčivých přípravků. Některé už jsou registrovány, jiné se ověřují. Pacienti je zatím dostanou jen v komplexních onkologických centrech. Ověřuje se taky imunoterapeutická vakcína, která se vyrábí z vlastní krve pacienta.