Katastrální mapy Vranova se zpřesní. Chyby byly v řádu metrů

Vranov nad Dyjí – Zeměměřiči obsadili Vranov nad Dyjí a jeho okolí. Celé léto zaznamenávají, co kde stojí, a překreslují staré katastrální mapy, které už dávno nejsou aktuální. Nová mapa poslouží k lepšímu výpočtu daní z nemovitostí nebo zabrání sporům při prodeji domů a pozemků.

„Původní zaměření pocházelo z minulého století, ještě někdy před válkou. Ty údaje, které jsme měli, a ze kterých jsme vycházeli, byly poměrně nepřesné. Co jsme teď proměřovali, byl rozdíl několika, třeba až 15 metrů. Digitální zaměření bude znamenat rozdíly několika centimetrů,“ uvedl starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (nez.). „Až nás překvapuje, že to doteď mohlo fungovat,“ dodal starosta. 

Takové nepřesnosti způsobovaly problémy při prodeji pozemků, lidé taky platili na daních víc, než museli. „Pozemky reálně existují, ale výměra je jiná – třeba byly pozemky, které měly tisíc hektarů, teď se to zaměřilo a je to 800. Zbytečně platili vyšší daň z nemovitosti,“ vysvětlil Vedra. 

Hovoří starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (nez.) (zdroj: ČT24)

Dvě dvojice zeměměřičů proto obchází domy a parcely ve Vranově a okolí a vše přeměřují. Dům Petra Kikricha byl v mapách zaveden správně. „Já ho tady totiž nemám dvě stě let, ale jenom padesát,“ řekl majitel. 

Když zeměměřiči odhalí, že je ve skutečnosti něco jinak než v mapě, většinou ji překreslí. Jenom kdyby se vlastníci sporných pozemků nedokázali dohodnout, nechali by rozhodnout soud. Celá nová digitální mapa bude hotová příští rok.