Začíná extrémní závod Beskydská sedmička

Beskydy – Tři tisíce profesionálních i amatérských sportovců se v deset hodin večer postaví na start extrémního závodu Beskydská sedmička. Závodníci zdolají 90 kilometrů dlouhou trať, která vede přes sedm horských vrcholů.

Horolezec Tomáš Petreček v létě zdolal během desíti dnů dvě osmitisícovky – Gasherbrum 1 a Gasherbrum 2. Teď vyráží zdolat beskydské vrcholy. Loni v extrémním závodě zvítězil.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na startovní listinu se letos zapsalo rekordních 3090 závodníků. Sraz mají ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde je zároveň i cíl závodu. Start je v deset hodin večer v Třinci, kam závodníky převeze speciálně vypravený vlak. Budou mít 30 hodin na to, aby slezli sedm beskydských vrcholů. Mezi jinými třeba Javorový, Lysou horu nebo Smrk. Celkem 94 km a převýšení 5 430 metrů, což odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2.

Beskydská sedmička
Zdroj: http://www.beskydskasedmicka.cz

Soutěží se ve dvojici, muži i ženy všech věkových kategorií. Každý třetí ale podle organizátorů do cíle nedorazí. Extrémní přechod Beskyd se koná už po čtvrté. Loni Tomáši Petrečkovi stačilo k prvenství třináct hodin a pět minut. Letos by se chtěl umístit do třetího místa.