Lesy České republiky budou šetrněji kácet v příměstských lesích

Moravskoslezský kraj – Holoseče v příměstských lesních oblastech v Moravskoslezském kraji, při kterých měly Lesy České republiky podle obcí postupovat nešetrně, už nebudou. Dohodli se na tom s vedením státního podniku zástupci obcí. Kácet se budou přednostně stromy staré nebo nemocné.

Příměstské lesy jsou místem klidu a relaxace. V Třinci se v nich ale během posledních letech objevila vykácená místa. „Tento lesní komplex navazuje bezprostředně na sídliště Sosna, chtěli jsme tady vybudovat areál rekreačního lesa. Lesy České republiky nás trochu předběhly a razantní těžbou, kterou jsme nepředpokládali, nám naše plány trochu zkomplikovaly,“ uvedl Bedřich Hudzieczek ze Státní správy lesů Městského úřadu Třinec.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé města proti kácení sepisovali petice. Starostka Věra Palkovská proto jednala se státním podnikem i s ministrem životního prostředí. A dohodli se, holoseče už v obcích se zhoršenou kvalitou ovzduší nebudou. „Bude dodržován citlivý přístup při kácení, kdy se bude dbát i na zdravotní stav a stáří jednotlivých stromů, takže bude výběrová těžba,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Původní postup Lesů České republiky se nelíbil i některým dalším městům. U přehrady v Českém Těšíně nechal státní podnik na začátku roku vykácet stovky stromů. K tomu by už v budoucnu docházet nemělo. „Města a obce, kterých se to týká, budou přizývány k tvorbě lesních hospodářských plánů Lesů České republiky, abychom i dopředu věděli, co nás čeká a mohli se k tomu vyjádřit,“ uvedla Věra Palkovská.

Význam příměstských lesů si uvědomuje i Státní fond životního prostředí. Obcím v regionu chce přispět na jejich obnovu a rozvoj.

Vydáno pod