Začala oprava D1 mezi Brnem a Vyškovem. Provoz zatím nekomplikuje

Brno - Na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem se dnes vrátili silničáři. Budou tam pokračovat v loni započaté opravě desetikilometrového úseku, který je po 25 letech bez významnějších zásahů ve velmi špatném stavu. Práce rozdělili do tří etap. Největší dopravní komplikace čekají řidiče při druhé etapě od poloviny září do poloviny listopadu, kdy se na Prahu bude jezdit pouze jedním pruhem. V opačném směru budou k dispozici vždy dva pruhy, byť zúžené. Jedná se o největší letošní opravu dálnice, nepočítáme-li rozsáhlou modernizaci D1 mezi Brnem a Prahou.

Provoz na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem je od rána plynulý. Komplikace by však mohly nastat ve špičkách a při svedení dopravy do jednoho pruhu, které ale až do druhé poloviny září silničáři neplánují. Dělníci se zatím budou pohybovat kolem středového pásu, řidiče tím připraví v obou směrech o levé pruhy. Jako náhrada jim však poslouží odstavné pruhy. V každém směru se tak bude jezdit dvěma zúženými pruhy.

Po dvou týdnech příprav začne 21. září úplná uzavírka opravovaných úseků jízdních pásů. Auta budou jezdit obousměrně v tom zbylém, vždy dvěma pruhy ve směru na Vyškov (Bohumín) a jedním pruhem ve směru na Brno (Prahu). Závěrečná etapa letošní opravy brněnsko-vyškovské dálnice bude podobná té první. Kvůli pracím ve středovém pásu budou auta odvedena do pravého a odstavného pruhu. Třetí etapa opravy začne 20. listopadu, skončí až bezprostředně před Vánoci 22. prosince.

Čtvrt století byl úsek dálnice bez větších oprav

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos nechá opravit dva na sebe navazující úseky - mezi 215. a 220. kilometrem dostane nový povrch jízdní pás směrem na Bohumín, mezi 220. a 225. kilometrem pás ve směru na Prahu. „Navazujeme na loňské opravy, cílem je postupně opravit celý úsek z Brna do Vyškova. Tato místa jsou v havarijním stavu,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Oprav se úsek dálnice dočkal po zhruba 25 letech provozu. Loni silničáři pracovali na úseku mezi Slavkovem a Rousínovem, letos navazují na dalších dvou částech. Za obnovu dálničního povrchu zaplatí celkem 144 milionů korun.

Vydáno pod