Vůjtek: Jaroslavl jsem znal velmi dobře

Praha – Od letecké tragédie, během níž zahynuli hráči ruského Lokomotivu Jaroslavl, uplynuly dva roky. Na palubě tehdy byli i tři čeští hokejisté – Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Na ně i na své působení v Jaroslavli, z níž odešel před osudnou sezonou, zavzpomínal trenér Vladimír Vůjtek starší, který v současnosti působí u slovenské reprezentace.

„Fakt je ten, že já jsem před tou sezonou onemocněl a nemohl jsem pokračovat v trenérské práci. Už od konce předchozí sezony jsem věděl, že smlouvu neprodloužím, i kdyby o to Lokomotiv stál,“ říká Vůjtek o okolnostech, které ho přiměly k odchodu z Jaroslavle.

Hráče ruského klubu znal přirozeně velice dobře, například ke Karlu Rachůnkovi měl velmi blízký vztah. „Byl výborný hokejista, se kterým jsem se i předtím několikrát setkal venku. V Jaroslavli jsem ho měl na jeden měsíc už v roce 2002, když neměl podepsanou smlouvu v NHL. Poté jsem s ním rok pracoval v Dynamu Moskva, takže jsme se znali velice dobře,“ řekl o obránci.

Nevzpomíná však jen na české hráče. Klub, se kterým během svého prvního působení vyhrál dva tituly, poznal Vůjtek velice dobře. „Ivan Tkačenko byl jediný, který zůstal z mistrovského týmu Lokomotivu. V roce 2001 jsem ho vytáhl do mužstva, kde pak hrál celou svou kariéru,“ připomněl ruského hokejistu.

„Měl jsem tam hodně kamarádů, celý tým jsem znal. Navštěvovali jsme se i s jejich rodinami. Vzpomínky hlavně na realizační tým mám velice dobré,“ uzavřel současný trenér slovenského národního týmu.

Rozhovor s Vladimírem Vůjtkem st. o jeho působení v Jaroslavli (zdroj: ČT24)
Vydáno pod