Bývalá věznice v Uherském Hradišti otevřela brány návštěvníkům

Uherské Hradiště/Hostýn - Dva rozdílné kontakty s útiskem 50. let si dnes prožila moravská památná místa – Svatý Hostýn na Kroměřížsku a Uherské Hradiště. Zatímco poutní bazilika hostila bývalé politické vězně na jejich pouti, historické město zažilo nebývalý zájem o mimořádnou návštěvu věznice, proslulé mučením politických vězňů.

Baziliku na Svatém Hostýně zaplnilo bezmála pět tisíc lidí. Pohled do davu byl nekompromisní: věkový průměr poutníků – 60 let a více. Mši pro ně sloužil kardinál Dominik Duka.

Deset let vězení za kontakt s agentem, pak otrocká práce v uranových dolech. To je suma sumárum 50 let života čtyřiaosmdesátiletého Jindřicha Nevařila. Na hostýnskou pouť dorazil s vnukem. Mirkovi je pětadvacet - tedy stejně jako jeho dědovi, když ho v roce 1949 zatkli. Doba nesvobody mladého muže začala zajímat až poté, co vyslechl dědův bolestný příběh.

„I když se někomu ze známých o tom zmíním, tak je jim to celkem jedno. Asi tak,“ pokrčil rameny Miroslav Chovanec z Otrokovic.

Bývalým politickým vězňům na Svatém Hostýně požehnal Dominik Duka (zdroj: ČT24)

Jen třicet kilometrů od Hostýna leží Uherské Hradiště. Tam byl zájem o stejnou tematiku snad větší než zájem o vinobraní. Po deseti letech otevřela svou bránu tamní věznice, symbol útlaku 50. let. Jejími chodbami korzovaly davy bez průvodce a historických informací. Přesto strohé cely dokázaly oslovit i generaci, která si do vězení odskočila od vína a burčáku.

„Vím, že za dob komunismu tady asi mučili lidi elektrickým proudem a bylo tady hodně politických vězňů,“ řekl třiadvacetiletý návštěvník David Kráčala. „Ten pocit, že se tady dělo něco takového, je nepopsatelný,“ dodal pětadvacetiletý Martin Zemánek.

O mimořádnou prohlídku věznice v Uherském Hradišti byl obrovský zájem (zdroj: ČT24)

Muzeum totality přímo ve věznici. Takové plány má radnice v Uherském Hradišti. Nejvýznamnější, ovšem rychle chátrající památka ve městě, ale patří ministerstvu spravedlnosti, a to už více než patnáct let váhá, jestli věznici ještě bude někdy potřebovat.