Báthoryčka si tančí v krvavé těšínské lázni

Český Těšín – Koupala se v krvi panen, aby si zachovala věčné mládí. Příběh Čachtické paní, která je občas nazývána jako největší vražedkyně všech dob, nyní ožije v muzikální podobě. Kus Báthoryčka totiž připravil v Těšínském divadle inscenační tým v čele s režisérem Jaromírem Moravčíkem.

Muzikálová Báthoryčka (zdroj: ČT24)

Moravčík hraběnku Báthoryovou představuje spíš ve světle nešťastné, psychicky narušené ženy, která těžce snáší proces stárnutí i konkurenci mladých děvčat. „A to je možná důvodem takových sadistických choutek,“ míní režisér. V hlavní roli se představí Lucie Bergerová, která přiznala, že ji tato role, jejíž součástí jsou satanské mše, mučení, jánské ohně a vypjaté emoce, uchvátila. 

Hlava celého muzikálu je původem choreograf, a proto se do jeho inscenace velmi silně promítá také tanec. „Jsou tam různé taneční žánry. Od historických po neoklasiky, klasiky, ale také přes výrazové lidové tance až po artistické prvky,“ připouští Moravčík. 

Muzikál Bathoryčka se hrál poprvé v roce 2001 v Nitře, kde měl více než stovku repríz. Později ho převzala další slovenská divadla. V Těšíně jde o českou premiéru.