Za zneužívání rozvědky Nagyovou může padnout žaloba v říjnu

Praha – V kauze zneužívání vojenského zpravodajství, s kterým je spojována bývalá šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová, by mohla policie ukončit v říjnu. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce policejní prezident Martin Červíček. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odhadoval, že žaloba v kauze by mohla padnout do konce září, věc se tak patrně o měsíc protáhne.

„Tato část vyšetřování může být velmi pravděpodobně v průběhu měsíce října. Je to zejména z toho důvodu, že se vyhodnocuje velké množství zajištěného materiálu, datových nosičů a podobně,“ prohlásila hlava policie. Materiály podle něj vyžadují znalecká prozkoumání, na jejichž výsledky je nutné počkat.

Dá se předpokládat, že po skončení vyšetřování policisté navrhnou státnímu zástupci obžalovat stíhané osoby. Ištvan v červenci pro ČT odhadoval, že by žaloba v celé věci mohla padnout do konce září. Už tehdy ale avizoval možnou komplikaci v množství vyhodnocovaných ryze technických důkazů.

Do případu je zapletena blízká spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a pracovník služby Jan Pohůnek, kteří byli až do pátku ve vazbě.

Podle policistů a státních zástupců zneužila Nagyová prostřednictvím Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandy, který je od počátku stíhán na svobodě, a Pohůnka vojenskou tajnou službu k nezákonnému sledování včetně Nečasovy manželky.

Postup policie při zatýkání Nagyové byl v pořádku, znovu zdůraznil Červíček

Policejní šéf v OVM opět zopakoval, že neshledává nic nestandradního na červnovém zásahu policie na Úřadu vlády, v budovách vojenské tajné služby a dalších objektech. Ve své zprávě pro sněmovní výbor, kterou se už zákonodárci zabývat nestihli a která je nyní na ministerstvu vnitra, konstatuje, že policie nepochybila. Nepřiměřený postup při zatýkání nejhlasitěji po vypuknutí aféry kritizoval expremiér Petr Nečas.

Jana Nagyová
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Já jsem viděl videozáznamy ze zásahu u paní Nagyové a celý zákrok probíhal naprosto standardně. Stejně tak jako ostatní zadržení v této kauze proběhla naprosto v souladu se zákonem,“ trvá na svém policejní prezident. Červíček také nevyloučil to, že by se mohly záběry ze zatýkání dostat později na veřejnost. Nyní to však prý není možné kvůli vyšetřování.