Skoronicemi po dvanácti letech prošla Jízda králů

Skoronice - Starobylou slavností ožily Skoronice na Hodonínsku. Takzvaná Jízda králů se v malé slovácké obci konala po dvanácti letech a také poprvé od té doby, co je folklorní tradice zapsaná na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Jedenáctiletý Radan - nejdůležitější osoba dnešního dne. Mladého fotbalistu a nadějného zpěváka vybrali Skoroničtí jako letošního krále. Taková čest vyžaduje přípravu – je potřeba nechat si narůst vlasy, absolvovat výcvik jízdy na koni ale hlavně podstoupit velkolepé strojení do dívčího kroje.

„Je to velmi pěkný pocit. Na dnešek jsem se těšil hrozně moc,“ svěřil se „král“ Radan Botek. Pro jedinečnou událost oblékl svatební kroj po své prababičce. Tradice převléct krále za dívku pochází pravděpodobně z pověsti o Matyáši Korvínovi, který z prohrané bitvy utíkal převlečený za ženu.

Kromě krále a jeho družiny je potřeba vyzdobit i koně. Jízdu vede praporečník, krále s růží v ústech na znamení mlčenlivosti doprovází dva jezdci se šavlemi. Průvod se cestou skoronickými ulicemi zastavuje u jednotlivých domů.

Jízda králů ve Skoronicích (zdroj: ČT24)

„Volají na hospodáře a hospodyně veršovné říkanky, které skládal můj bratr, a oni jim za to v děkovných rýmech odpoví, nebo jim dávají děkovné dary v podobě vína, slivovičky, koláčků nebo klobásek,“ popsala organizátorka akce Marie Holcmanová. Takových zastavení mají jezdci ve Skoronicích hned 150.

Od roku 2011 je Jízda králů zapsaná jako nehmotné dědictví UNESCO. Skoronickým to umožnilo třeba snáz dosáhnout na dotaci. Nejznámější Jízdu králů pořádají každý rok ve Vlčnově na Uherskohradišťsku.