Prostějovští preferují vlastní bydlení

Prostějov – Lidé z Prostějova nemají zájem o nájemní byty, které jim nabídla radnice k rekonstrukci. Jedná se zhruba o desítku jednotek v historickém centru. Letos se domovní správě přihlásil jen jeden zájemce. Podle realitních odborníků lidé vyhledávají spíš vlastní bydlení.

Opravte městské byty a my vás necháme bydlet zadarmo – s takovou nabídkou přišli už v roce 2004 prostějovští radní. Město tehdy vyčlenilo 60 bytů a do dneška se mu podařilo 80 procent udat. O zbývající ale není zájem. „Tehdy byla vyšší poptávka než nabídka. K určité stagnaci došlo v roce 2010, kdy jsme nenabízeli malé byty,“ říká zástupce jednatele domovní správy Marie Hájková.

Zájem o byty není podle domovní správy kvůli jejich obrovské rozlehlosti. V nabídce jsou teď totiž prostory nad 90 metrů čtverečních. Například oprava bytu, o který se přihlásil jediný zájemce, bude stát 400 tisíc korun. Za to, že prostory zrenovuje, nebude muset čtyři roky platit nájem. Ostatní byty jsou v podobném stavu, seznam nutných oprav se zdá nekonečný.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle realitních expertů s sebou takové bydlení nese také řadu dalších nákladů, ať už za energie nebo příspěvky do fondu oprav. Češi navíc podle nich chtějí bydlet ve svém. Prostějovský magistrát ale nájemníkům, kteří byty opravili, garantuje, že o ně, ač nejsou jejich, nepřijdou. To potvrdil náměstek primátora města Prostějov Jiří Pospíšil (ODS).

Pokud by se nemovitosti nepodařilo pronajmout, uvažuje město o jejich prodeji nebo opravě na vlastní náklady. Podobnou praxi, se kterou Prostějov neuspěl, provozují i jiná města. Třeba v Olomouci se o možnost opravit městský byt výměnou za budoucí bydlení přihlásí deset lidí ročně.

Vydáno pod