Národní vyšlo vstříc rodičům, Husa oslaví 45. narozeniny festivalem

Brno - Brněnská divadla finišují s přípravami na nadcházející divadelní sezónu. Novinky, které mají přitáhnout do hlediště diváky, už prozradila většina z nich. Třeba Národní divadlo Brno letos vsadilo na pomoc rodičům - k lístku do divadla mohou využít hlídání dětí za zvýhodněnou cenu. Pro Husu na provázku se rok ponese ve znamení oslav 45. výročí založení divadla.

Národní divadlo Brno

Celkem sedm představení uvede v nadcházející sezóně premiérově činoherní soubor Národního divadla Brno. Jako první bude o přízeň diváků bojovat hra Veselka od polského dramatika Stanislawa Wyspiańského. Sňatek krakovského intelektuála s venkovskou dívkou autorovi posloužil jako odrazový můstek pro satiru o polské společnosti a jejích iluzích a sebeklamech.

Herci nastudovali také slavné Ostře sledované vlaky, které divadlo uvede v lednu 2014 na počest 100. výročí narození autora díla - Bohumila Hrabala. Na jaře se uvedení dočká také jedna z nejznámějších Shakespearových her Othello. Poslední připravovanou premiérou je pak Aristofanova Lysistrata o tom, jak ženy chytrou lstí donutí muže k zažehnání válek. Režie se ujme Martin Čičvák, který se do Mahenova divadla vrací po delší době.

Národní pro rodiče!

Do nové divadelní sezóny vstupuje Národní divadlo Brno s ještě jednou novinkou. Vychází vstříc rodičům, kterým v návštěvě divadla brání jen to, že jim nemá kdo pohlídat děti. Divadlo se domluvilo se specializovanou agenturou, která ke vstupence do divadla nabízí zvýhodněnou cenu za hlídání dětí. Po dobu představení se o ně profesionální chůvy postarají za 70 korun na hodinu. Pečovatelka se o děti stará u nich doma.

Nabitá sezóna čeká také operní soubor, která uvede čtyři premiéry. Už na konci září na jevišti Janáčkova divadla představí operu Bludný Holanďan od Richarda Wagnera. Operní scéna se tak připojí po bok řady dalších, které si připomínají 200. výročí narození německého skladatele. I letos divadlo nabídne několik přímých přenosů z Metropolitní opery v New Yorku.

Na začátek nové sezóny si baletní soubor připravil prestižní Mezinárodní baletní galavečer. Komponované představení zahájí dortmundský baletní soubor, který v současnosti patří k nejkreativnějším v Německu.

Premiéry v Národním divadle Brno

Na říjen si pro diváky připravil baletní soubor ještě jednu lahůdku - vystoupení sólistů Ivony Jeličové a Jana Fouska ve funkcionalistické vile Tugendhat. Před jedinečnou onyxovou stěnou zatančí v rámci doprovodného programu výstavy Wilhelma Lehmbrucka.

Vůbec nejodvážnějším počinem, který baletní scéna uvede, bude hudební koláž nazvaná Čertstory/Pekelná Nirvana. Autorské taneční divadlo se inspirovalo příběhem slavného amerického kytaristy delta blues a dědy rockenrollu Roberta „Bobby“ Johnsona. Podle legendy se upsal ďáblu výměnou za kytaru, která mu propůjčila výjimečný talent. Příběhy se tématicky vztahují i ke členům tzv. klubu 27, tedy významným hudebníkům, kteří předčasně zemřeli ve 27 letech.

Klub 27

Popudem k vytvoření klubu bylo úmrtí neobvyklého počtu významných sedmadvacetiletých hudebníků během pouhých dvou let. Patřili k nim Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison. Ti všichni zemřeli v období let 1969 až 1971. Brian Jones a Jim Morrison zemřeli dokonce ve stejný den (3. července) s dvouletým rozdílem, mezi smrtí Jimiho Hendrixe a Janis Joplin uběhlo jen 16 dní.

Později k nim byl vzhledem ke své popularitě a faktu, že též zemřel na vrcholu své kariéry, přiřazen Kurt Cobain, jenž zemřel v roce 1994. Podle knihy Těžší než nebe, prý když zemřel, jeho sestra prohlásila, že si jako kluk přál stát se členem Klubu 27. Do klubu patří i zpěvačka Amy Winehouse, která zemřela na otravu alkoholem v červenci 2011.

(zdroj: Wikipedie)

Městské divadlo Brno

Celkem deset nových projektů si pro diváky nachystalo Městské divadlo Brno. Největším z nich je projekt Cabaret jako Brno, který se divákům představí každé dva měsíce. „Každoročně, když si předáváme divácké ceny Křídla pro nejlepší herce a tvůrce, tak dostaneme na jeden den k dispozici divadlo. Můžeme si dělat, co chceme. A tak si děláme legraci ze sebe, z pana ředitele, prostě ze všeho. Setkalo se to s velkým diváckým úspěchem, proto se pan ředitel rozhodl, že by bylo fajn dělat to častěji,“ vysvětloval počáteční impulz pro vznik Cabaretu jako Brno herec Igor Ondříček.

Herci tak budou každé dva měsíce reagovat na současné společenské, kulturní nebo sportovní dění u nás. První díl kabaretu, který divadlo uvede 13. září, se bude věnovat nejprve dovoleným, zážitkům a návratům z nich, ve druhé části pak výletům na vinobraní nebo do sklípků a těžkým příchodům domů.

Ještě v září bude mít premiéru muzikál Flashdance, který vznikl na motivy stejnojmenného amerického hudebního filmu z roku 1983. Městské divadlo Brno nabídne muzikál divákům dokonce v evropské premiéře. Možnost inscenaci shlédnout zatím měli jen diváci v USA. „Je to vždycky náročné získat na nové muzikály licenci, ale díky tomu, že s agenturami spolupracujeme častěji, je dnes už naše vzájemná spolupráce snazší. Přesto si tvůrci jezdí naše představení kontrolovat, mají supervizory, kteří kontrolují kvalitu a říkají, jestli to můžeme hrát. Jsou s námi spokojení, proto dostáváme možnost uvést další představení,“ vysvětlil Ondříček.

NO COMMENT: Zkouška muzikálu Flashdance (zdroj: ČT24)

Přehled premiér v Městském divadle Brno

Mimo to se diváci mohou těšit na zvláštní detektivku Podivný případ se psem, na muzikálovou komedii Mladý Frankenstein o potomkovi slavného, ale proklínaného vědce nebo na tragédii Král Lear. Na závěr letošní divadelní sezóny připravuje divadlo uvedení původního českého historického muzikálu Don Juan!

Husa na Provázku

45 let už okouzluje diváky svými výraznými počiny brněnské divadlo Husa na provázku. Narozeniny divadla oslaví umělci devítidenní festivalovou přehlídkou Divadlo v pohybu s podtitulem Duha v Brně. Festival nabídne to nejlepší z minulého i současného repertoáru divadla. Divadlo také připomene české i zahraniční projekty, stejně jako osobnosti, které souborem prošly nebo jej ovlivnily. Chybět nebudou divadelní představení, koncerty nebo happeningy. V devíti dnech od 21. do 29. září se na různých místech uskuteční 45 akcí.

Začátek festivalu věnovali pořadatelé klaunům a klaunerii. „Základním tónem celého dne bude gag, komediální herectví - a vůbec všechny atributy klaunství,“ řekl dramaturg Miroslav Oščatka. V představení Mínus dva vystoupí Milan Lasica a Boleslav Polívka, jeden ze symbolů slavné éry Husy na provázku. Polívka se jako host objeví také v derniéře „provázkovské“ inscenace Trosečník III.

  • Herec Milan Lasica zdroj: ČT24
  • Boleslav Polívka zdroj: ČT Brno

Nejrozsáhlejší program nabídne festival v neděli 22. září v Domě umění a Domě pánů z Fanalu, tedy v bývalém a současném sídle divadla. „Rozhodli jsme se sezvat všechny významné osobnosti, které divadlem prošly. Rozeslali jsme několik stovek dopisů, asi 100 lidí odpovědělo, že by to s námi rádi zažili,“ řekl umělecký šéf Vladimír Morávek. Pamětníci budou hovořit o všech uplynulých sezónách - každá dostane desetiminutový prostor. Dramaturg Oščatka slibuje mimořádný projekt a „dvanáctihodinový vřící kotel“.

V dalších dnech přehlídka zavítá třeba do pavilonu Anthropos a vily Tugendhat. Pátý den zahájí happening k přejmenování uličky nedaleko divadla podle dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla.

Závěr festivalu se ponese v duchu díla bratří Čapků. V sobotu 28. září začne v Huse na provázku výstava Svět podle Čapka. Ve foyer se tak objeví autentický pracovní stůl Karla Čapka. Večer pak soubor uvede svou verzi hry Ze života hmyzu. O den později, v poslední den přehlídky, následují další čapkovské inscenace Dášeňka, Trapná muka a Hordubal. Definitivní tečku za přehlídkou udělá přípitek 45 litry šampaňského.