Jak prodloužit život Dolu Paskov? Vláda dostane návrhy do dvou týdnů

Ostrava - Vláda by do dvou týdnů mohla dostat na stůl reálné varianty řešení napjaté situace na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. Pracovní skupina v čele s hejtmanem kraje zvažuje například sociální těžbu nebo státem řízený útlum, který by prodloužil provoz šachty. Těžaři na něm prodělávají a hovoří o jeho uzavření. Nejméně třem tisícům lidí hrozí ztráta zaměstnání.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Na základě analýz, které zpracoval CzechInvest, ministerstvo průmyslu i jednotliví zaměstnavatelé, vytvoříme do čtrnácti dnů souhrnný materiál s jasnou vizí, kam bude směřovat průmysl v kraji,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Speciální pracovní skupina bude řešit i Důl Paskov a možné varianty jeho dalšího osudu. „Skupina se sejde mimořádně již příští pátek, do kdy připravíme alternativy. Zpracuje je ministerstvo průmyslu ve spolupráci s OKD tak, aby bylo jasné, které modely jsou reálné,“ uvedl Novák.

Vedení OKD už dříve sdělilo, že Důl Paskov bude v provozu minimálně do konce roku 2014. „Našim zájmem je prodloužit tento termín v podobě sociální těžby, konverze či útlumu o další léta, a to do doby, než budou vytvořeny nové pracovní příležitosti,“ vysvětlil hejtman. Dodal, že pracovní místa ve Staříči by měla zůstat zachována alespoň do roku 2016.

„Umím si představit, že by Důl Paskov za určitých podmínek převzal státní podnik Diamo a provozoval těžbu s postupným útlumem,“ prohlásil Novák. O definitivní variantě by měla rozhodnout vláda ve spolupráci s vlastníky.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala zdůraznil, že návrhy, jak prodloužit provoz na Dole Paskov, bude nutné konzultovat s Evropskou komisí. „Všechny možnosti musíme posoudit nejen z hlediska české, ale i evropské legislativy, která je značně svazující,“ uvedl Cienciala.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, zaměstnává zhruba třináct tisíc lidí. Další tisíce pracují v dodavatelských firmách a navazujících činnostech. Regionální politici, sociologové i odboráři varují, že hromadné propouštění může znamenat velký sociální otřes se všemi negativnímu důsledky. Problémy totiž nemá jen OKD, ale i další průmyslové podniky jako hutě či ocelárny.

Majitelem OKD je společnost New World Resources, která v pololetí ohlásila ztrátu přes deset miliard korun. Kritickou situaci způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky klesly o více než padesát procent. Výrazně se snížily i ceny energetického uhlí. Poptávka po uhlí také výrazně poklesla a Evropa je navíc zaplavena levným uhlím ze zámoří.