Policie žádá inspekci o prověření úniku informací v kauze smrti žen v Egyptě

Ostrava - Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel se obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prověřila únik důvěrných informací v případě smrti šestatřicetileté ženy a její osmileté dcery z Karvinska v Egyptě. Mluvčí Gabriela Holčáková potvrdila, že policie zjišťuje, zda důvěrné informace nedal konkrétním novinám příslušník policie. Deník Blesk například zveřejnil, že těla českých turistek dorazila z Egypta do Česka bez vnitřních orgánů. Policie přitom takové informace oficiálně nezveřejnila.

  „Možné úniky informací ze spisu považuji za velmi závažnou věc. A to nejen kvůli tomu, že by šlo o trestný čin spáchaný policistou. Může to také zkomplikovat vyšetřování,“ prohlásil ředitel.

Na inspekci se obrátil také s ohledem na pozůstalé. „Rodina se musí vyrovnat se smrtí blízkých lidé. K tomu čelí následkům masivní medializace tragické události. Došlo-li ke spáchání trestného činu policistou, je nutné viníka odhalit,“ řekl Kužel.

Tomáš Kužel
Zdroj: ČT24

Policejní mluvčí Holčáková nechtěla upřesnit, o jaké důvěrné informace jde. „Nebudeme konkrétnější. Jde o detailní a citlivé informace, které byly od údajného policejního zdroje. V novinách se objevily několikrát,“ řekla policistka.

S největší pravděpodobností se prověřování uvnitř policie ale týká výsledku pivy matky a dcery v Česku. Blesk minulý týden uvedl, že soudní znalci nebyli schopni určit příčinu smrti, protože těla byla zbavena vnitřních orgánů a částečně mumifikována. Proto prý čeští detektivové ani nemohli pokročit ve vyšetřován.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely 30. července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, podle kterého měly obě mrtvé žaludky rozleptané silným jedem. Otec rodiny zůstává v Egyptě. Musí být k dispozici při vyšetřování. Výsledky pitvy, kterou provedli egyptští experti, stále nejsou k dispozici.

Vydáno pod