Darwinův svět se točí kolem náhody

Olomouc - Za mnohými díly olomouckého výtvarníka Pavla Herynka stojí náhoda, vytváří je totiž technikou takzvané rotokaligrafie, kterou sám vymyslel. Retrospektivu jeho originálních děl z let 1974 až 2004 v těchto dnech hostí Galerie Caesar v Olomouci.

Pavel Herynek vystavuje v Olomouci (zdroj: ČT24)

Práce na této výstavě uspořádané k Herynkovým sedmdesátinám mají jedno společné - jsou inspirovány přírodou. „Děním v přírodě. Rytmy vlnících se trav, vodou, povětřím, mihotáním stínu ve stromech,“ popisuje výtvarník.

V Olomouci, kde žije, měl naposledy větší přehlídku děl v roce 2004. Své kresby vystavoval ale i v řadě evropských zemí, USA nebo v Japonsku. U nás i ve světě zaujal především originální technikou rotokaligrafie, kterou vymyslel už před třiceti lety. Využívá při ní rotující podložku. „Velmi důležitá je náhoda, i když se samozřejmě naučil některé věci odhadnout,“ podotkl k Herynkově technice majitel Galerie Caesar Miroslav Schubert.

Inspiraci našel malíř ve svém oboru - šperkařství. Až později se dozvěděl, že takto spolu s ním tvoří i několik dalších umělců ve světě. Ozvláštněním výstavy jsou také dva modulátory, které fungují jako krasohled. „Lidé si mohou sami vytvářet své obrazy,“ upozornil Herynek. Možnost poznat Darwinův svět mají až do 26. září.