Lidé nestihnou do konce roku vyměnit své řidičské průkazy

Moravskoslezský kraj – Úředníci i samo Ministerstvo dopravy varují, že další vlnu výměny řidičských průkazů lidé nestihnou. Do současnosti platily v České republice dva typy tohoto dokladu. Počínaje Novým rokem to bude pouze takzvaný evropský řidičský průkaz. Řada lidí ale nechává výměnu na poslední chvíli.

Upozornění o brzké neplatnosti řidičského průkazu může od policistů slyšet téměř půl milionu řidičů. Kontroly totiž zatím ukazují, že mnozí nemají tušení, že by měli co nejdříve zamířit k přepážkám. Tato skutečnost děsí Ministerstvo dopravy. Pro nové doklady si totiž zatím přišlo jen malé procento motoristů. „Máme takový skluz, že teď bude těžké se dobrat toho, abychom měli všechny průkazy vyměněné do konce roku,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Úředníci na dopravních odborech proto prodlužují pracovní doby. Třeba v Olomouci chtějí krátit obědové pauzy a začínat už v sedm hodin ráno. Vyřízení jedné žádosti jim totiž trvá deset až patnáct minut. Osm tisíc nevyřízených žádostí by úřednice olomouckého magistrátu zpracovávaly 1 300 hodin. Do konce roku jim ovšem zbývá jen šedesát pracovních dní, tedy 510 hodin.

Na poslední chvíli tak řidič stráví ve frontách na úřadě hodiny. Zatím co teď to Kateřině Vlčkové trvalo jen patnáct minut. „Nebylo to moc dlouho. Čím dřív přijdete, tím líp,“ uvedla Kateřina Vlčková.

„Určitě nebudeme shovívaví, jelikož řidiči měli dost času a kampaň proběhla v dost velké míře, aby si řidiči vyměnili doklady včas,“ komentoval situaci Josef Bednařík, mluvčí Policie České republiky Olomouc.

Za jízdu bez platného průkazu hrozí od Nového roku pokuta až 2 tisíce korun.