Slezsko vzpomíná na Ilju Hurníka

Slezsko - Slavný skladatel a klavírista, který v sobotu zemřel, pochází ze Slezska. Skladatelův rodný kraj ho mnohokrát inspiroval, napsal o něm i své vzpomínky. Ale hlavně, ve Slezsku měl mnoho přátel. Stále se tam vracel.

Před opavskou základní školou Ilji Hurníka hoří svíčky. Přinesli je bývalí deváťáci. Ještě loni do Opavy skladatel přijel, když přebíral cenu Petra Bezruče.

„My jsme se s ním několikrát setkali na hudebních festivalech a rozhodli jsme se, že by to bylo moc pěkné, kdyby naše škola nesla jeho jméno“ uvedla sbormistryně Iva Kleinová.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Ilja Hurník se narodil v  Ostravě-Porubě v učitelské rodině. Na hodiny klavíru jezdil do Hlučína. Rodné Slezsko rodina opustila v roce 1938, odstěhovali se do Prahy. V krajině svého dětství ale nadobro zapustil kořeny. O Slezsku říkal, že je to kraj patetický, ponořený do sebe.

„Ilja byl hrdý Slezan a možná tím budil mezi svými pražskými kolegy i úsměv. Opravdu měl tento kraj nesmírně rád a nikdy nezapřel, že z tohoto kraje pochází,“ uvedl ředitel festivalu Janáčkův máj Jaromír Javůrek.

Podle slov ředitele ZUŠ v Háji ve Slezsku, Petra Hanouska, měl takovou zvláštní teorii. Slezané jsou prý potomci Vikingů, proto ta odlišnost od Moravy.

Z Prahy do Ostravy to pro Ilju Hurníka nikdy nebylo daleko. Působil jako sólista Janáčkovy filharmonie, v Ostravě vznikl i jeho cyklus výchovných koncertů pro děti, byl prezidentem Janáčkova máje, porotcem v klavírní soutěži pro Bohemia.

„Málokdo byl v české hudbě tak houževnatý, pilný, cílevědomý a dovedl tak krásně propojit interpretační umění s tvůrčí činností,“ uvedl Jaromír Javůrek.

Skladby Ilji Hurníka jsou už v evropských klavírních školách, děti ho hrají po celé Evropě.

Svůj podzim života označoval Ilja Hurník italským slovem používaným v hudbě. Diminuendo namená zpomalování.

Slezsko zůstane Ilju Hurníkovi věrné. Na podzim se tam uskuteční soutěž pro všechny obory základních uměleckých škol, která v názvu nese jeho jméno.