Přípravy na předčasné volby: Tiskaři rozběhli své stroje

Břeclav - Zatímco politické strany dokončují podobu svých kandidátních listin, v břeclavské tiskárně se dnes ráno naplno rozběhla výroba prvních volebních tiskovin. Tiskaři budou více než dva týdny pracovat na vytištění tzv. doprovodných materiálů, mezi které patří třeba pokyny k volbám nebo voličské průkazy.

O půl deváté ráno začala břeclavská tiskárna s tiskem materiálů pro předčasné volby. „Jako první přišly na řadu doprovodné materiály, což jsou průkazy členů komise, zapisovatelů komise, voličské průkazy, volební zákony nebo pokyny k volbám. To všechno musí být vytištěno dříve, než začneme vyrábět hlasovací lístky,“ vysvětlila manažerka prodeje Markéta Dvořáková.

Každou hodinu tiskárna spotřebuje 32 kilometrů papíru, celkem bude pro tisk všech materiálů potřeba odhadem až 500 tun papíru. Tiskaře kvůli předčasnému termínu voleb tlačí čas. „Předpokládáme, že hlasovací lístky začneme vyrábět 4. října večer. Bude to velký tlak, protože máme na výrobu a expedici 14 dnů, což je velmi krátká doba. U standardních volebních termínů máme na výrobu zhruba měsíc,“ upřesnila Dvořáková s tím, že tisk všech materiálů vyjde na několik desítek milionů korun.

NO COMMENT: Tisk doprovodných volebních materiálů (zdroj: ČT24)

Na volby už se připravují také úředníci a členové volebních komisí. Pětašedesátiletý úředník Karel Švehlík ze zlínského magistrátu připravoval všechny volby od roku 1990. Jeho rukama už prošlo 38 sad hlasovacích lístků - pro volby parlamentní, krajské, evropské i komunální.

Předčasné volby se konají 25. a 26. října 2013.

Volby pro něj letos skončí odesláním sečtených výsledků po síti, ne jako v roce 1990 ostře střeženou cestou do hlavního města. „Výsledky se ještě o půlnoci vozily speciálními vozidly do Prahy. Teď naštěstí tyto věci odpadávají,“ zavzpomínal volební matador.

Strany lákají na známá jména

Pohled do kandidátek politických stran a hnutí v Jihomoravském kraji nabízí plejádu známých jmen. Do čela sociální demokracie se znovu postavil předseda strany Bohuslav Sobotka, dvojkou na kandidátce je jihomoravský hejtman Michal Hašek. Pokud bude skutečně znovu zvolen poslancem, bude se muset rozhodnout, kterou z funkcí bude vykonávat. Nové vnitrostranické pravidlo zakazuje sociálním demokratům souběžně působit ve dvou vysokých politických funkcí. Co upřednostní, odmítá Michal Hašek komentovat s tím, že se rozhodne až po volbách.

V rodinný boj se proměnil souboj o voliče v případě komunistů a Úsvitu přímé demokracie. Zatímco za KSČM kandiduje starosta Ivančic Vojtěch Adam, za hnutí Tomia Okamury jeho syn Petr.

Občanští demokraté vsadili na jižní Moravě na nestraníka a bývalého ministra školství Petra Fialu. TOP 09 a STAN povede v kraji lékař Rom Kostřica, jméno bývalé zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové najdou voliči na kandidátce Strany zelených. Strana Andreje Babiše Ano 2011 vybrala jako jihomoravského lídra herce Martina Stropnického. Lidovce se po letech pokusí dostat do sněmovny krajská jednička Jiří Mihola.

Jihomoravský kraj

ANO 2011 – Martin Stropnický

ČSSD – Bohuslav Sobotka

KDU-ČSL – Jiří Mihola

KSČM – Vojtěch Adam

ODS – Petr Fiala

SPOZ – František Lukl

Strana zelených – Jitka Seitlová

TOP 09 a STAN – Rom Kostřica

Úsvit přímé demokracie – Petr Adam

Ve Zlínském kraji bude za sociální demokracii o dobrý volební výsledek bojovat bývalý poslanec Antonín Seďa.

Na východní Moravě zaznamenali největší obměnu kandidátky občanští demokraté. Lídr minulých voleb Petr Nečas už o další kandidaturu neusiloval, stejně jako holešovský starosta Pavel Svoboda. Ani další dva zvolení poslanci ze Zlínského kraje se po podzimních volbách do sněmovny nevrátí - Tomáš Úlehla byl ze strany vyloučen, Jaroslav Plachý neprošel stranickými primárkami. ODS ve Zlínském kraji proto nakonec povede do voleb místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý.

Naopak TOP 09 a STAN a komunisté vsadili na tváře posledních parlamentních voleb. První uskupení opět povede Petr Gazdík, druhé pak Vladimír Koníček.

O problematice malých stran hovoří politolog Michal Pink (zdroj: ČT24)

Jedničky svých kandidátek už představily i další neparlamentní strany, které ale mají šanci překročit pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Největším překvapením posledních dnů byla kandidatura známého sportovního moderátora Václava Tittelbacha za hnutí Ano 2011 Andreje Babiše. Kandidaturu za Stranu práv občanů - Zemanovce už potvrdil také kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Tomio Okamura se vzdal kandidatury za svoji stranu Úsvit přímé demokracie v rodném kraji, jedničkou se tak stane Jaroslav Holík. Za KDU-ČSL v regionu kandiduje Ondřej Benešík, za Stranu zelených pak specialista na IT Michal Berg.

Zlínský kraj

ANO 2011 - Václav Tittelbach

ČSSD - Antonín Seďa

KDU-ČSL - Ondřej Benešík

KSČM - Vladimír Koníček

ODS - Jan Hrdý

SPOZ - Vratislav Mynář

Strana zelených – Michal Berg

TOP 09 a STAN - Petr Gazdík

Úsvit přímé demokracie – Jaroslav Holík

Téma voleb v UvR (zdroj: ČT24)