Kolik stojí práce hasičů? 5 600 korun za hodinu

Jihomoravský/Zlínský kraj - Od letošního září si hasiči a záchranáři mohou říct za svoji práci o peníze. Podle nového zákona je jejich hodinová sazba 5 600 korun. V případě nehody náklady na výjezd zaplatí pojišťovna, pokud se ale například podaří vypátrat viníka požáru, bude muset práci požárníků zaplatit.

Doposud pojišťovny hradily hasičům jen úklid po nehodě. Nyní si požárníci mohou zaúčtovat celý zásah. Nový zákon se tak možná promítne do výše povinného ručení. Podle mluvčí České asociace pojišťoven Marcely Kotyrové je výše povinného ručení otázkou každé jednotlivé pojišťovny v rámci konkurenčního boje. „Průměrné zvýšení pojistného odhadujeme na patnáct procent,“ nastínila zdražení povinného ručení Kotyrová. Změna cen by se mohla projevit po Novém roce.

Pokud se podaří v případě požáru vypátrat žháře, bude muset práci hasičů uhradit. Například před dvěma lety žhář úmyslně založil požár ve stáji v Hulíně na Kroměřížsku. V plamenech uhořeli tři závodní koně. „Kdybychom vyčíslili tento zásah podle současného platného zákona, tak by pachatel hradil částku ve výši 616 tisíc korun,“ vypočítal mluvčí hasičů Zlínského kraje Libor Netopil.

Díky novému zákonu se mohou hasiči ve Zlínském i Jihomoravském kraji těšit na miliony korun navíc do svého rozpočtu. Peníze se však použijí na nákup nové techniky, platy zůstanou požárníkům stejné. Přesto doufají, že zpoplatnění jejich práce se projeví i jako prevence. „Můžeme očekávat, že se to objeví na snížení počtu úmyslně založených požárů,“ zadoufal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

O nové hodinové sazbě hasičů hovoří mluvčí HZS ZK Libor Netopil (zdroj: ČT24)