Vrchní soud potvrdil pěstiteli konopí z Olomoucka devítiletý trest

Olomouc - Za pěstování konopí v pěstírnách v Plumlově, Prostějově a Přerově si osmatřicetiletý Roman Vaněk definitivně odpyká ve vězení devět let. Trest mu dnes potvrdil po upřesnění jeho trestné činnosti Vrchní soud v Olomouci.

Policisté zajistili v jeho pěstírnách přes 2000 rostlin. Muže dopadli loni v březnu. Kriminalisté uvedli, že co do kvality drogy i množství zajištěných rostlin jde o nadstandardní případ. Muž při černém odběru způsobil elektrárnám škodu za 1,7 milionu korun. Soud mu ji uložil uhradit.

Muž konopí pěstoval v Prostějově ve sklepě rodinného domu, v bývalé kotelně na okraji Plumlova na Prostějovsku a v bývalé vodárně v zahrádkářské kolonii u Přerova. Kriminalisté tam nalezli i techniku, do které muž investoval velké peníze. V Plumlově mu za odměnu 10.000 korun měsíčně pomáhal s pěstováním muž, kterého již soud pravomocně potrestal třemi lety vězení. 

Vaněk, který podniká v oblasti zahradnictví, se ke všemu přiznal. Tvrdil však, že se do pěstování pustil kvůli získání zkušeností. Chtěl je prý využít v souvislosti s následnou legalizací pěstování marihuany pro léčebné účely. Žalobce však jeho verzi neuvěřil. Podle soudu i kvůli vložené investici chtěl mít Vaněk z pěstování značný prospěch.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)