Galerie Beseda vystavuje snové obrazy Martina Salajky

Ostrava - Kolekci svých nejnovějších obrazů vystavuje mladý český výtvarník Martin Salajka v ostravské galerii Beseda. Jeho tvorba má blízko k přírodě, kterou ztvárňuje jako tajemnou sílu. Reálný svět se na jeho velkoformátových malbách prolíná s fantazií. Často ho také inspirují jeho sny. Expozice potrvá do 11. října.

Martin Salajka má smysl pro tajemno a mystiku. Na jeho obrazech se často spolu s člověkem vyskytuje sova, vlk nebo noční motýl. Zvířata, která jsou symbolem moudrosti, síly i samoty.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

O svých obrazech říká, že jsou jeho vlastním stínem. Inspiruje ho temno, vyvolává v něm mnohdy až hororovou představivost.

„Samotného mě to někdy štve, že když se zpětně podívám na svoje věci, tak mi to taky někdy přijde až zbytečně těžké, ale já si nemůžu pomoct,“ komentoval svou tvorbu malíř Martin Salajka.

Mladý umělec pochází z Uherského Hradiště a je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze. Samostatně vystavuje od roku 2005. Je považován za jednoho z největších českých expresionistů současnosti a jeho expozice za výstavní událost tohoto měsíce v Ostravě.