Česká obchodní inspekce kontroluje kvalitu pohonných hmot

Ostrava - Česká obchodní inspekce dnes kontrolovala kvalitu pohonných hmot na čerpacích stanicích v Ostravě. Podle výsledků předešlých kontrol za poslední dobu v Moravskoslezském kraji ubývá stanic, které mají nekvalitní benzin nebo naftu. I tak ale inspektoři zjistí pochybení až u čtyř procent čerpacích stanic.

Kanystry, zátky a pečetě, s touto výbavou vyráží v průměru jednou týdně do terénu inspektoři České obchodní inspekce.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Vzorky pohonných hmot dnes v Ostravě odebrali hned na pěti čerpacích stanicích.

„Vycházíme z podnětů spotřebitelů, kteří posílají stížnosti, že natankovali pohonnou hmotu a měli nějakým způsobem poškozené auto. Dále sledujeme, které nové čerpací stanice vznikají na trhu. Na základě toho vyhodnocujeme, které čerpací stanice navštívíme,“ uvedl Boris Stabryn, zástupce ředitele z Inspektorátu Moravskoslezského a Olomouckého kraje v Ostravě.

Pracovníci České obchodní inspekce odebírají na benzínových pumpách vzorky jak benzínu, tak nafty případně i bionafty. Kanystr odebraného paliva si pak může na svou žádost pro kontrolu majitel nechat.

Po odebrání odvezou pracovníci České obchodní inspekce vzorky paliva do laboratoře. Výsledky pak budou známy do čtyřiceti osmi hodin.

Na svých stránkách má inspekce mapu těch čerpacích stanic, u kterých našla nekvalitní pohonné hmoty. V Moravskoslezském kraji takových hříšníků ale za poslední měsíce ubývá.

Pokud kontroly odhalí nedostatky v kvalitě nebo složení paliva, majitel čerpací stanice může zaplatit i statisíce.

Vydáno pod