Horničtí odboráři odmítli ustupovat. Jednání převezme zprostředkovatel

Karviná – Horničtí odboráři požádali vedení OKD, se kterým se dnes sešli kvůli kolektivní smlouvě, o osobní setkání s generálním ředitelem těžební firmy. Do té doby nechtějí vyjednávat. Kolektivní smlouvu bude řešit zprostředkovatel, kterému obě strany zašlou své návrhy.

OKD minulý týden předalo odborům svůj návrh kolektivní smlouvy, ve kterém sice počítá se zachováním současné výše dělnických mzdových tarifů, zároveň chce omezit přídavky na dovolenou a Vánoce nebo příspěvky na pojištění. „Oznámili jsme zástupcům OKD, že jejich návrh zcela odmítáme. Požádali jsme o další jednání prostřednictví zprostředkovatele,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Odboráři také stáhli svůj poslední návrh, který by připustil pokles mezd o sedm procent. „Požadujeme, aby OKD pro následující pětileté období navýšilo základní mzdu o přídavek na dovolenou a na Vánoce. Do té doby se nemáme o čem bavit,“ řekl rezolutně odborový předák.

Mluvčí OKD Marek Síbrt tlumočil postoj vedení těžařské firmy. Ta trvá na dvacetiprocentních úsporách v personální oblasti, bez nichž by údajně nepřežila. „Nabízíme jistotu práce. Mrzí nás, že odboráři odmítli náš model odměňování, podle kterého by hospodaření mohlo mít vliv na mzdy. Chtějí jistotu výdělku,“ vysvětloval Síbrt.

Dodal, že OKD teď čeká na vyjádření osloveného zprostředkovatele, zda tuto roli přijme. Pokud ano, předají mu všechny podklady a návrhy.

O nové kolektivní smlouvě, jejíž platnost se prodlouží ze tří na pět let, vyjednávají odboráři s vedením firmy od loňského srpna. Kvůli špatným hospodářským výsledkům začala firma výrazně šetřit. Kvůli úsporám prodává OKK Koksovny, zvažuje uzavření Dolu Paskov, propouští dvě stě padesát úředníků, sníží počet lidí zaměstnaných u dodavatelských firem z čtyř tisíc dvě stě na dva a půl tisíce. Horníci i odboráři se vůči vedení společnosti stále více radikalizují. Na příští úterý svolali do Ostravy demonstraci.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, zaměstnává zhruba třináct tisíc lidí. Další tisíce pracují v dodavatelských firmách a navazujících činnostech. Regionální politici, sociologové i odboráři varují, že hromadné propouštění může znamenat velký sociální otřes se všemi negativnímu důsledky. Problémy totiž nemá jen OKD, ale i další průmyslové podniky jako hutě či ocelárny. Majitelem OKD je společnost New World Resources, která v pololetí ohlásila ztrátu přes deset miliard korun.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)