Americký soud: Byly splněny podmínky pro vydání Dahlgrena

Washington - Federální soud ve Virginii rozhodl, že byly splněny podmínky pro vydání Kevina Dahlgrena do ČR. Podle soudu existuje důvodné podezření, že spáchal čtyřnásobnou vraždu. Americký prokurátor potvrdil, že se českým policistům podařilo prokázat, že jeho příbuzní zemřeli obzvlášť brutálním způsobem. Soud tak učinil první krok na cestě k vydání Dahlgrena.

Většinu ze včerejšího hodinu a půl trvajícího slyšení mluvil obhájce Dahlgrena. Opakovaně upozorňoval na ústavní práva mladíka, který čeká už tři a půl měsíce ve vazbě. Poté, co soud potvrdil, že podmínky pro vydání byly splněny, naznačil obhájce podezřelého, že se proti rozsudku odvolá. Na podání odvolání má týdenní lhůtu. Během celého líčení Kevin Dahlgren nepromluvil a klidně seděl vedle svého obhájce.

Federální soud ve městě Alexandria, které leží asi deset kilometrů jižně od Washingtonu, uznal, že důkazy předložené českými kriminalisty jsou pro vydání dostatečné. „Vnímáme to jako pozitivní impuls, že podklady, které jsme připravili ve spolupráci s Krajským státním zastupitelstvím, byly vyhodnoceny jako dostatečně kvalitní,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Včerejším verdiktem tak naděje na vydání Dahlgrena do ČR vzrostly. „Domnívám se, že by žádosti mohlo být vyhověno, což by bylo poprvé v dějinách, kdy by takovýto případ dospěl ke zdárnému konci,“ vyjádřila své naděje ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová.

Konečné slovo bude mít ale americký ministr zahraničí John Kerry. Pokud i ten Dahlgrenovo vydání posvětí, bude se jednadvacetiletý mladík zpovídat před brněnským soudem. Ten by ho mohl poslat za mříže až na doživotí, hrozí mu totiž výjimečný trest.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Američané vydávají své občany ke stíhání do zahraničí spíše sporadicky, důležitým důkazem svědčícím proti Dahlgrenovi jsou ale stopy krve tří obětí brněnské vraždy na Dahlgrenových kraťasech.

Dnešnímu procesu přihlížel i zástupce Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu. Podle ministerstva spravedlnosti je možné, že série odvolání celý proces ještě prodlouží. „Extradiční řízení v USA je zdlouhavé a lze předpokládat, že bude trvat přinejmenším řadu měsíců, možná i let,“ varoval mluvčí ministerstva Robert Schuster.

Pokud ministerstvo zahraničí Spojených států k vydání Dahlgrena skutečně svolí, převoz by pravděpodobně zajišťovala česká policie po dohodě s Interpolem. „Lze očekávat, že k předání dojde na americké půdě,“ dodal Schuster.

Co tvrdil Kevin Dahlgren rodičům?

Svoji verzi událostí svěřil Kevin Dahlgren svým rodičům. Těm řekl, že si byl v době vraždy zaběhat a až po návratu našel v domě čtyři mrtvá těla. Ze strachu, že by se vrah vrátil i pro něj, uprchl do Vídně a odtud do Washingtonu. Obhájce podezřelého mladíka staví své argumenty na tom, že celé vzetí do vazby byla chyba. Dokud soud nevynese závěrečný verdikt, bude ale Dahlgren i nadále čekat za mřížemi.

Americký soud souhlasil s vydáním Dahlgrena do Čech (zdroj: ČT24)

Kevin Dahlgren je hlavním podezřelým ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Podle policie vrah útočil mimořádně brutálně. Všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Z výpovědi souseda Martina Š. například vyplynulo, že Dahlgren měl u sebe velký nůž, se kterým jej jeho příbuzní viděli chodit po domě. Kevin Dahlgren údajně absolvoval ve Spojených státech vojenský výcvik, jedním z důvodů jeho příjezdu do ČR byla také snaha vyhnout se nástupu do armády. Co ale zůstává stále nejasné, je motiv jeho činu.

„Byla to příjemná, vstřícná rodina. Když jdu okolo jejich domu, vždycky smeknu,“ zavzpomínal jeden ze sousedů zavražděné rodiny Anatol Abrahámek.

Kevin Dahlgren a Alexandria ve Virginii
Zdroj: ČT24/ČT24 / Facebook.com/alexandriaVA.gov

Pravděpodobný sled událostí v den vraždy

6:40 - Veronika telefonovala do školy, ve které učila, s tím, že kvůli silným bolestem hlavy ten den do práce nepřijde.

8:00 - Přesně v osm hodin se zastavily hodinky na těle dvou obětí - manželů Veroniky a Martina. Policisté usuzují, že pár zemřel jako první.

8:00 - 12:00 - Dopoledne zemřel také jejich starší syn Filip. Dahlgren si napsal několik SMS zpráv s nejmladší obětí – Davidem. Podle jeho spolužáků se domlouvali, že si odpoledne půjdou zaběhat.

8:33 - Dahlgren napsal známému zavražděné rodiny SMS zprávu s tím, že se možná vrátí do USA.

krátce před 9:00 - U domu se objevila pošťačka. Na první zazvonění nikdo neotevřel, tak to zkusila podruhé. O chvíli později se ve dveřích objevil Kevin Dahlgren, aby poštu převzal. Žena kriminalistům vypověděla, že působil rozrušeně.

cca 10:30 - Američan znovu sahá po svém mobilním telefonu - tentokrát, aby zrušil doučování angličtiny. V SMS zprávě matce studenta napsal, že odjíždí do USA.

cca 11:00 - V jedenáct se dveře do domu otevřely podruhé - to když dovnitř vešla paní na úklid. Domácnost chodila pravidelně uklízet vždy ve středu. Tentokrát ale stihla vejít jen do předsíně, kde se srazila s Dahlgrenem. Okamžitě ji poslal pryč. Žena odešla, aniž by tušila, co se uvnitř odehrává.

12:30 - 13:00 - Nejmladší David dorazil domů ze školy okolo půl jedné. Soused rodiny v čase mezi 12:30 a 13:00 slyšel hlasitý mužský výkřik. Tehdy poslední člen rodiny pravděpodobně zemřel.

13:00 - 15:00 - Těla tří obětí pak vrah přesunul do kůlny, kde se je pokusil zapálit. Doutnající oheň později odpoledne upoutal pozornost sousedů. Chtěli jej uhasit, v tu chvíli našli těla zavražděných.

cca 15:00 - Dahlgren opustil dům a autobusem se přesunul z Brna-Ivanovic do centra města. Odsud se nechal taxíkem odvézt na vídeňské letiště.