Hasiči se v Kroměříži utkali „v plné polní“

Kroměříž - Krev, pot a slzy by Churchill mohl slíbit soutěžícím hasičského závodu, kteří se dnes utkali v Kroměříži. V plné výstroji požárníci přenášeli figurínu člověka, vyběhli na zámeckou věž, prolézali oknem a překonávali třímetrové bariéry. Nejrychlejší z nich získal cenu závodu TFA (Toughest Firefighter Alive) – Nejtvrdší hasič přežije.

Plná hasičská výstroj znamená nejen těžké vícevrstvé oblečení, přilbu a rukavice, ale také dýchací přístroj. Ve dvacetikilové výstroji se dnes na kroměřížském Velkém náměstí utkaly čtyři desítky nejodolnějších hasičů z celé republiky. Soutěžili v disciplínách, které jsou věrnou kopií jejich skutečného zásahu - na programu bylo šplhání po žebříku, ručkování, šedesát úderů těžkou palicí nebo přenášení zátěže. Pomyslným vrcholem byl výstup do druhého patra věže Arcibiskupského zámku, po úzkém schodišti vede k jejímu vrcholu 220 schodů. 

Profesionální i dobrovolní hasiči soutěžili v 13. ročníku závodu O putovní pohár ředitelky zlínských hasičů. K soutěži se letos nově připojil také čtvrtý ročník Českého poháru v disciplínách TFA, v němž se utkali ti nejlepší závodníci téměř ze všech krajů. 

Sedmačtyřicetiletý hasič Josef Vlk zvítězil v kategorii nad 45 let – věž arcibiskupského zámku zdolal v čase 1:17. „Mám z toho vnitřně dobrý pocit,“ svěřil se hasič a trojnásobný mistr světa. To, co si dnes vyzkoušel v soutěži, bude možná už zítra potřebovat při skutečném zásahu.

No comment: Hasiči bojují v Kroměříži o pohár (zdroj: ČT24)