Studentka designu zvítězila se svým návrhem urny na ostatky

Bílovice (Uherskohradišťsko) - Hladké linie, moderní materiály - to jsou některé znaky současného studetského designu. Necelá stovka nejlepších studentských návrhů je až do začátku října k vidění v Bílovicích na Slovácku. Právě tady totiž organizátoři nejprestižnější studentské designérské soutěže, Národní ceny za studentský design, rozdávali dílčí ceny. Tu hlavní předá porota až v půlce listopadu v Praze.

Cenu děkanky Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity získala čtyřiadvacetiletá studentka designu Linda Vránová za svůj návrh urny. „Nejsem úplně spokojená s tím, jak v České republice funguje způsob vzpomínání na zesnulé, jak funguje rozloučení,“ vysvětlila Vránová důvody, proč se rozhodla navrhnout důstojnou schránku na ostatky. Dvanáct kilo vážící urna z čediče je ozdobena skleněnou koulí. Odborníky zaujalo především téma, které si studentka zvolila. „Fascinuje mě, že se někdo vůbec odváží tímto tématem zabývat. Přišlo mi to poměrně originální,“ ohodnotila výběr námětu děkanka Fakulty multimediálních komunikací UTB Jana Janíková.

Linda Vránová popisuje svůj vítězný návrh

„Návrhem této urny jsem se snažila vytvořit důstojné a zároveň moderní řešení uchování památky zesnulých tak, aby nám ti, které jsme milovali, mohli být nablízku každý den, přímo v našich domovech. Vnější část urny je vyrobena z taveného čediče. Tento materiál má úžasné vlastnosti. Říká se, že vydrží navždy. Proto je vhodný pro uchování památky zesnulého. Popel je umístěn ve vnitřní části – kouli z foukaného skla, na kterou lze také vybrousit jméno a data zesnulého. Urna je pojata spíše jako socha do interiéru, má tvar vejce, což také symbolizuje spojení mezi životem a smrtí, počátkem a koncem.“

Zdroj: Národní cena za studentský design

Tato dílčí cena by mohla úspěšnou designérku posunout i k hlavnímu titulu. Národní cena za studentský design je nejprestižnějším oceněním pro studenty středních a vysokých škol. „Dnes už sotva najdete školu či studenty, kteří takto perfektně dokáží propracovat model,“ pochvaluje si zručnost soutěžících organizátorka Lenka Žižková.

Národní cena za studentský design je udělována v kategoriích architektura, interiér, nábytek, průmyslový design, móda, sklo, keramika, svítidla, šperk a vizuální komunikce. O vítězích letošního třiadvacátého ročníku rozhodovaly tři nezávislé poroty. Absolutní vítěz získá nejen finanční odměnu, ale také rezidenční pobyt v Českém centru v některé z významných světových metropolí.

Co porota na díle hodnotí?

Původnost, originalitu a míru inovace, technologickou vyspělost, soulad estetického a funkčního řešení, etické, ekologické a další sociální aspekty díla.

Práce nominované na Národní cenu za studentský design budou k vidění až do 2. října v areálu firmy mmcité v Bílovicích. Otevřeno je ve všední dny od 9:00 do 16:00.