Památkově chráněný dům v Brně koupili nájemníci za více než 101 milionů

Brno - Atmosféra v aukční síni houstne, nájemníci z domu na Kounicově se bojí, zda se z nich úderem kladívka nestanou bezdomovci. Nakonec přišel happy end, dům vydražili do osobního vlastnictví. Památkově chráněný bytový dům v Brně na Kolišti 49 se v dražbě prodal za více než 101 milionů. Letos šlo zatím o největší dražbu na jižní Moravě.

Dražba bytového domu vzbudila velký zájem. V dražbě se předhánělo hned několik zájemců. V závěrečné fázi zůstali jen dva. Dům, v němž je 54 bytových jednotek, nakonec vydražili jeho nájemníci. „Celé noci jsme nespali, pořád jsme sháněli peníze,“ zavzpomínala na hrůzné noci před dražbou Eva Šímová. Většina nájemníků do svého bydlení investovala, s novým majitelem by ale o svůj majetek mohli přijít.

Vyvolávací cena nemovitosti byla původně jen 72 milionů korun. Konečná částka, za kterou byl dům „přiklepnut“, se ale vyšplhala na více než 101 milionů. Nájemníci ji budou splácet dvacet let ve formě nájemného. Ačkoliv se během pár minut každý z tamních obyvatel dlouhodobě zadlužil, všichni byli po aukci spokojení.

Lenka Filipi popisuje dražbu domu v centru Brna (zdroj: ČT24)

Bytový dům z roku 1903 má šest nadzemních podlaží a do prodeje jej dala Správa nemovitostí města Brna. V jeho přízemí v rušné ulici Koliště jsou obchody. Stavba se v roce 1958 dostala do seznamu památek.

Dražba bytových domů v tomto objemu je v posledních letech v Brně spíše výjimkou. Loni byl v dražbě prodán za 40 milionů korun obchodní areál ve dvorním traktu ulic Kotlářská a Štefánikova, ve kterém byla původně sladovna. České dráhy chtěly formou dražby prodat také historickou budovu v Kounicově ulici. Za 215 milionů korun o ni ale nebyl zájem. Firma pak zlevnila na 190 milionů. Dům se ale neprodal ani letos v červnu ve druhém kole.