Evropské atletické hry mládeže ozdobilo čtrnáct rekordů

Brno – Největší atletický žákovský závod v Evropě hostilo dva dny Brno. Areál Pod Palackého vrchem zaplavil rekordní počet účastníků, tentokrát se jich na jihu Moravy představilo přes tisíc. Reprezentanti českých klubů dokázali vybojovat dvacet čtyři medailových kovů. Nejúspěšnější atletkou byla domácí závodnice Jana Novotná, která získala šest medailí.

Jana Novotná bude na letošní Evropské hry mládeže ráda vzpomínat. Brněnská závodnice totiž ve čtyřech disciplínách dokázala vybojovat zlato a dvakrát stříbro. Ve skoku dalekém navíc výkonem 569 centimetrů překonala dosavadní rekord závodu. Nejcennější kov pak do své sbírky přidala ještě ve výšce, když skočila 167 centimetrů, v hodu oštěpem a ve štafetě. Dvě stříbra pak získala v běhu na 60 metrů a na 100 metrech překážek.

Rozhovor s ředitelem závodu Ctiborem Nezdařilem (zdroj: ČT24)

Ve výškařském sektoru svoji o rok mladší kolegyni napodobila ve své kategorii Michaela Hrubá. Držitelka českého rekordu sice na mítinku nevylepšila své maximum 183 centimetrů, ale výkon o osm centimetrů nižší stačil na zlatý kov. Druhá Eliška Buchlovská totiž skočila 165 centimetrů. Hrubá si navíc na nejvyšší stupínek přišla pro medaili i za vítězství ve štafetě.

Rozhovor s Michaelou Hrubou a Kristýnou Klossovou (zdroj: ČT24)

V koulařském sektoru dominovala také brněnská závodnice. Kristýna Klossová svedla vyrovnaný boj s Angličankou Jessicou Hirstovou, na jeho konci ale svoji soupeřku o dvaasedmdesát centimetrů přehodila a výkonem 11,12 obohatila sbírku domácích závodníků o další medaili.

Krásnou podívanou nabídl běh na 1500 metrů. Domácí atletka Adéla Šafářová zvolila ve finále výbornou taktiku, když se tři kola držela mezi čtyřmi vedoucími závodnicemi, v posledním kole ale výrazně zrychlila a do cíle doběhla ve svém novém osobním rekordu 4:52,66.

Rozhovor s Šárkou Kašpárkovou a Robertem Změlíkem (zdroj: ČT24)

Osmý ročník Evropských atletických her mládeže si nenechali ujít ani slavní sportovci let minulých. Výkony své dcery ve startovním poli už druhým rokem sledovala trojskokanka Šárka Kašpárková. A moderní stadion i rychlý povrch svým mladším následovníkům záviděl zlatý desetibojař z olympiády v Barceloně 1992 Robert Změlík.