Semifinále odstartuje souboj Štěpánka s Mónacem

Praha – Velkou tenisovou bitvu o finále Davisova poháru rozehraje Radek Štěpánek. Čtvrteční los určil, že čerstvý vítěz čtyřhry na US Open narazí v úvodní dvouhře semifinále s Argentinou na Juana Mónaca. Ve druhém utkání se střetne pátý hráč světa Tomáš Berdych s Leonardem Mayerem. Přímý přenos úvodních dvouher můžete sledovat v pátek od 14:30 na ČT sport a našem webu.

„Chceme zase do finále, to se neomrzí,“ vyhlásili v týdnu Berdych se Štěpánkem, hlavní strůjci českých daviscupových úspěchů posledních pěti let. Za tu dobu jsou počtvrté v semifinále a myslí na třetí finále. V tom loňském právě v O2 areně porazili Španělsko 3:2 a poprvé od roku 1980 získali slavnou „salátovou mísu“.

Argentinu porazili Češi v semifinále i loni, a to byli v Buenos Aires v roli outsiderů, ale na antuce překvapili. Teď je situace obrácená - hrají doma, zvolili v hale rychlý povrch a soupeřům chybí šestý hráč světa Juan Martín del Potro.

„Jsme na roli favoritů připraveni, ale nečeká nás nic lehkého. Jsou to bojovníci, ale záležet bude, jak budou hrát naši kluci,“ řekl český kapitán Jaroslav Navrátil. „Každý z pěti zápasů je otevřený. Šance máme,“ věřil jeho protějšek Martin Jaite.

Největším otazníkem v nominacích bylo obsazení argentinské dvojky. Jaite nakonec zvolil Mayera, 93. hráče světa. „Měl jsem tady čtyři dobré hráče a věřím, že Leo odehraje výborně,“ řekl Jaite po losu. „Nás to nepřekvapilo vzhledem k výsledkům Mayera na rychlých površích, ale já se soustředím na sebe,“ řekl Berdych. 

Čtyřhra asi opět ve složení Berdych - Štěpánek

Do sobotní čtyřhry jsou tradičně nahlášeni další dva členové českého týmu Lukáš Rosol a Jiří Veselý, ale hrát by měli Berdych se Štěpánkem. Argentinci oznámili dvojici Carlos Berlocq, Horacio Zeballos. Nedělní program rozehrají jedničky týmů a zakončí souboj dvojek, ale kapitáni mají jako ve čtyřhře možnost nominace změnit. 

V případě postupu do finále by tenisté nehráli před domácím publikem. Je jisté, že na boj o titul by museli cestovat v listopadu do Srbska nebo do Kanady. 

Vstup Tomáše Budky z losování semifinále Davisova poháru (zdroj: ČT24)

Los ČR - Argentina (Praha - O2 arena, tvrdý povrch):

Pátek (15:00): Štěpánek (61. v žebříčku dvouhry ATP) - Mónaco (30.), Berdych (5.) - Mayer (93.),

Sobota (14:30): Hájek, Rosol - Berlocq, Zeballos.

Neděle (14:00): Berdych - Mónaco, Štěpánek - Mayer.

Vydáno pod