Špilberk nechá návštěvníky nahlédnout tam, kam jindy nesmí

Brno – Návštěvníci brněnské pevnosti Špilberk mají tento víkend jedinečnou možnost podívat se téměř do všech prostor hradu. Lidé se mohou projít historickými chodbami skrytými v jihozápadním bastionu, nahlédnout do renesančního salonku, vstoupit do barokní kaple nebo do cisterny na velkém nádvoří. Akce se koná ke 109. výročí založení Muzea města Brna. Další desítky památek po celé republice otevřou o víkendu své dveře v rámci Dnů evropského dědictví.

Tam, kam jindy nesmí, budou moct o víkendu nahlédnout návštěvníci brněnského hradu Špilberk. Správci hradu zpřístupní například vodní nádrž na nádvoří zámku. Dovnitř se ale zájemci podívají jen za asistence horolezců. Zpřístupněná bude také barokní kaple, ze které si za 2. světové války udělali Němci nacistickou svatyni, nově zrekonstruovaný jihozápadní bastion nebo odposlouchávací štola. Tu Brňané využívali, když město obléhali Švédi.

„Pro děti máme připravené různé hry. Velice zajímavá bude také práce sokolníka, který k nám přijede ze sychrovského zámku,“ pozval návštěvníky správce hradu Jiří Pejchal.

Správce hradu Špilberk Jiří Pejchal o mimořádně otevřených prostorách (zdroj: ČT24)

Lidé dostanou příležitost prohlédnout si výstavu světoznámého fotografa Johna Heartfielda uloženou v prostorách kaple. Heartfield proslul bojem proti nacismu a osobně se tady v roce 1967 zúčastnil vernisáže výstavy.

Po oba dny bude mimořádně v provozu autobusová linka MHD č. 81 v úseku Česká – Špilberk. Odjezdy ze zastávky Česká jsou od 10:00 v hodinových intervalech, poslední odjezd ze zastávky Špilberk je v 18:15. (Zastávka je na nároží parku Moravské náměstí.) Přednostně jsou přepravováni invalidé a osoby se sníženou pohyblivostí. Bezbariérový přístup je vjezdovou bránou z ulice Gorazdovy.

Už druhým týdnem se konají také Dny evropského dědictví. Díky této akci otevírají své brány i jinak nepřístupné památky. Celý víkend mohou lidé navštívit třeba evangelický kostel v Boskovicích, který je nejmladší kulturní památkou města, nebo naopak jednu z nejstarších staveb Boskovic – gotický kostel Všech svatých z 15. století. 

Stáhněte si podrobný program Dnů evropského dědictví.

V sobotu se otevírá jindy nepřístupná radnice v Lomnici, tamní zámek, kostel p. Marie ve Strážnici nebo městský pivovar ve Znojmě. V Brně bude v neděli výjimečně otevřen barokní kostel Zvěstování Panny Marie v Tuřanech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Brně – Zábrdovicích. 

Velkým lákadlem bude i zpřístupněný kostel Nalezení sv. Kříže v Doubravníku, který lze navštívit po oba víkendové dny. V gotickém chrámu s renesanční výzdobou jsou pohřbeni členové rodu Pernštejnů včetně Viléma II. z Pernštejna, který byl ve své době jedním z nejvýznamnějších magnátů a politiků konce 15. a počátku 16. století.