Znojmo zaplnili milovníci vína a burčáku – začalo vinobraní

Znojmo – Ve Znojmě dnes vypuklo jedno z největších vinobraní v republice. Znojemské historické vinobraní nabídne víkend plný burčáku i hudebních hvězd - na devíti paralelních scénách vystoupí například Charlie Straight, Miroslav Žbirka, Jana Kirschner, Desmod, 4TET Jiřího Korna, Cigánski diabli a další. Chybět nebude ani tradiční historický průvod krále Jana Lucemburského, kterého se v kostýmech účastní i řada místních.

„Historický průvod krále Jana Lucemburského je nejen velkolepou podívanou, ale především unikátním pouličním divadlem, které nikde jinde neuvidíte. Letos představíme návštěvníkům vinobraní nejen nového krále, kterého ztvární herec Miroslav Hrabě, ale také zcela nové kostýmy pro krále i královnu podle návrhů Kláry Vágnerové,“ lákal Dušan Varga, ředitel Znojemské Besedy, která letošní vinobraní organizuje. 

Vstupné

Kdo si nestihl koupit lístek na vinobraní v předprodeji, musí počítat s tím, že si na místě trochu připlatí. Permanentka na oba dny vyjde dospělého na 310 korun, studenta pak na 250. Zdarma mají vstup děti do 15 let a zdravotně postižení. Dospělí si mohou koupit lístek jen na jeden ze dvou dnů – v tom případě stojí páteční vstupenka 210 korun, v sobotu o 20 korun více.

Zuzana Neuvirtová o vinobraní (zdroj: ČT24)

Na hlavním pódiu na Masarykově náměstí se návštěvníci vinobraní můžou těšit na hudební vystoupení různorodých interpretů - od slovenské rockové kapely Desmod, přes vystoupení vokálního seskupení 4TET Jiřího Korna, až po koncert Miroslava Žbirky nebo slovenské zpěvačky Jany Kirschner. 

Zahrají i populární Charlie Straight. "Na Znojemském vinobraní zahrají nový singl I Sleep Alone, který nahrávali s Markétou Irglovou na Islandu. Kromě toho uslyšíte dosud nevydanou písničku Crush On A Hooligan, k níž kapela připravuje nový videoklip, který bude představen koncem října,„ řekla manažerka kapely Jana Obročníková. “Zpěvák Charlie Straight Albert Černý je známý svými skoky do publika, takže kromě známějších písniček jako Coco, Your House nebo Upside Down, se diváci ve Znojmě možná dočkají i toho, co by spíš, než od mladé třinecké kapely, očekávali od Iggyho Popa," dodala manažerka. 

Výběr z programu

Pátek

17:30 Charlie Straight (Masarykovo náměstí - hlavní tribuna)

19:00 4TET (Masarykovo náměstí - hlavní tribuna)

20:00 vyráží historický průvod

Sobota

14:00 vyráží historický průvod

19:00 Miro Žbirka (Masarykovo náměstí - hlavní tribuna)

21:00 Jana Kirschner (Masarykovo náměstí - hlavní tribuna)

22:00 ohňostroj (Masarykovo náměstí)

Více informací o programu Znojemského historického vinobraní 2013 naleznete zde.

Znojmo se o letošním vinobraní chce pochlubit i nově revitalizovaným městským parkem, návštěvníci ale musí počítat s tím, že na trávník se tam s burčákem neposadí. „Tráva musí pořádně zakořenit a nadměrný nápor by nezvládla. Jsem přesvědčen, že návštěvníci budou mít pro zákaz vstupu na trávu pochopení,“ řekl starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD). 

Vinobraní letos zasáhlo také do harmonogramu nejvyšší české fotbalové ligy. Znojemský tým měl v sobotu odpoledne v Brně odehrát atraktivní zápas s pražskou Spartou, po dohodě byl však zápas posunut až na pondělní podvečer. „Jsme velice rádi, že nám Sparta Praha vyšla vstříc a souhlasila s posunem zápasu mimo termín vinobraní. Důvody pro odložení zápasu jsme měli dva: jednak využíváme pro historický průvod brněnské policejní koně, kteří jsou přítomni i na fotbalových utkáních hraných na stadionu na Srbské, jednak jsme nejen našim fanouškům chtěli dopřát tu možnost, aby mohli jak na vinobraní, tak na fotbal,“ vysvětlil starosta.

Historie vinobraní

První Znojemské historické vinobraní se uskutečnilo již v roce 1966. Jeho autorem a zakladatelem byl František Koukal, který dokázal ve svém scénáři skloubit jak slavnou minulost královského města na řece Dyji, tak i jeho zachovalé historické kulisy a vinařskou tradici. Ústřední postavou vinobraní se stal král Jan Lucemburský, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Město pro něj tehdy připravilo bohatý program, jehož střípky, včetně tradičního předávání práv do rukou konšelů, se divákům nabízejí k zhlédnutí dodnes.

Zatím největší a nejúspěšnější vinobraní se konalo v roce 1967. Originální program s téměř 600 účinkujícími zhlédlo na 110 tisíc návštěvníků. Tradice Znojemského historického vinobraní byla komunistickým režimem přerušena roku 1974 a k jejímu znovuobnovení došlo až v 90. letech minulého století.

Od té doby přiláká každoročně vinobraní do Znojma desetitisíce návštěvníků, kteří sem přijíždějí nejen za vínem a burčákem, ale také za výborným kulturním programem, ve kterém nesmí chybět průvod krále Jana Lucemburského s chotí a dvořany.

Zdroj: Znojemské vinobraní