Na ostravských vysokých školách přibývá zahraničních studentů

Ostrava - Vysoká škola báňská-Technická univerzita letos přivítá skoro tři stovky zahraničních studentů. Je to vůbec nejvyšší počet v historii univerzity. Jsou mezi nimi studenti nejen z evropských zemí, ale třeba i z Číny nebo Taiwanu. Víc studentů ze zahraničí hlásí letos i Ostravská univerzita.

Úkolem bylo zapsat jména, rozdělit studenty, rozdat mapy města, univerzitního kampusu a studentské karty na vlak. Dnes se oficiálně poprvé sešli zahraniční studenti, kteří se rozhodli své studium zpestřit pobytem mimo svou domovskou univerzitu na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Pro studium jednoho semestru strojního inženýrství v Ostravě se rozhodl i dvaceti tříletý Nicolo Barone z Itálie. Ze stejného oboru už má bakalářský titul. Dal na rady svých přátel, kteří mu o České republice vyprávěli.

„Nikdy jsem v České republice nebyl, zdá se mi jako hezká země, hezká kultura, nabízí mi spoustu příležitostí. V mé zemi, v Itálii, v Milaně, všichni mluví o České republice moc hezky, zvláště o lidech. Strojní inženýrství, všechny ty příležitosti, zařízení a laboratoře, to je důvod, proč jsem si tohle vybral,“ komentoval volbu studia Nicoló Barone.

Spolu s ním přijelo letos studovat na VŠB-TU ještě asi dvě stě osmdesát zahraničních studentů. Je to vůbec nejvíc v historii školy

„Chceme konfrontovat naše studenty s jinými studenty, protože kulturní výměna je také nesmírně důležitá. Nejde jenom o část výukovou a poznávací, ale skutečně o to, že poznají mentalitu lidí. Myslím si, že naše budoucnost je v tom, jak spolu budeme komunikovat, nikoliv proti sobě bojovat,“ uvedl Ivo Vondrák, rektor VŠB-TU.

Zorientovat se v prostředí univerzity i města pomáhají cizincům členové studentského klubu při Vysoké škole báňské. Komunikují s nimi už několik týdnů před příjezdem do České republiky.

„Začíná to kontaktováním studenta před tím, než přijede. Máme body-systém, vždy jeden student dostane přiděleného jednoho našeho studenta. Ten má za úkol ho kontaktovat ho,“ uvedl Michal Gloger, prezident ESC VŠB-TU.

Víc posluchačů ze zahraničí hlásí i Ostravská univerzita.

„Ta navíc bude lákat za krátkou dobu cizince i na lékařskou fakultu. Chce totiž akreditovat obor všeobecné lékařství v angličtině,“ uvedla Eva Kijonková, mluvčí OU.

Vydáno pod