Ostrava zastaví dotace autobusů na Hlučínsko

Ostrava - Čtyři autobusové linky na Hlučínsko přestane dotovat ostravský magistrát. Ohroženy jsou především víkendové spoje. Zhruba čtyři sta tisíc korun tak budou muset ve svých rozpočtech najít obce, do kterých linky zajíždějí. Ostrava to zdůvodňuje snížením příjmů do rozpočtu.

Autobus linky 69 přijíždí do centra sedmisethlavé obce Dobroslavice kousek od Ostravy. Vystupuje z něj asi patnáct lidí. Čtvrt hodiny nato se už řidič připravuje k odjezdu. Zatímco během pracovního dne přijede autobus do obce patnáctkrát, o víkendu jenom pětkrát.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Linka 69 je jediná, která spojuje malou obec Dobroslavice s Ostravou. Radní krajského města teď obci oznámili, že od nového roku nebudou platit sto osmnáct tisíc na víkendové spoje.

Obec už teď platí za autobusy sto šedesát tisíc ročně. Starosta tvrdí, že jej magistrát postavil před hotovou věc.

„Obec se s tím bude muset vypořádat buď krácením spojů a tím zvýší osobní dopravu do Ostravy, nebo tím, že na to bude muset najít peníze. Může to znamenat omezení i pro jiné investice,“ uvedl Miloslav Plura, starosta Dobroslavic.

„Město doposud nad rámec svých povinností platilo dopravní obslužnost o víkendech a i na území, které bylo přímo za katastrálním územím Ostravy, čili něco navíc,“ uvedl Tomáš Sucharda, náměstek primátora Ostravy.

Celkem chtějí ostravští radní ušetřit čtyři sta dvanáct tisíc korun tím, že zastaví financování ztrátových víkendových spojů na čtyřech linkách, které projíždí třinácti obcemi. Nejvíce, kolem sto sedmdesát tisíc, by měl doplatit Hlučín na provoz linek 290 a 292. Radnice zatím čeká na oficiální zprávu z magistrátu.

„Když tyto informace budu mít, neprodleně se spojím se starosty obcí, kterých se to týká a budeme hledat řešení,“ komentoval situaci Pavol Kubuš, starosta Hlučína.

Základní dopravní obslužnost, tedy spoje do zaměstnání, na úřady nebo k lékaři v pracovní dny platí Moravskoslezský kraj. Ten by měl pro příští rok dostat od státu stejný příspěvek jako letos. O redukci spojů tak krajští radní neuvažují.