Straka pomohl dvěma góly k výhře Plzně nad Vítkovicemi

Plzeň - Hokejisté mistrovské Plzně vstoupili úspěšně do nového ročníku extraligy, když v doma v úvodním kole zdolali Vítkovice 5:2. Dvěma góly zařídil úspěch Indiánů kapitán Martin Straka, který nastoupil v elitní formaci, přestože se ještě definitivně nerozhodl o pokračování kariéry.

Straka pomohl také zacelit ztráty při absencích útočníků Kašpaříka, Hollwega a Jána Sýkory, domácím chyběl i bek Seman. Vítkovice zase postrádaly kapitána Burgra. Plzeňští fanoušci před zápasem vyvolávali jméno lídra a šéfa klubu, který v dubnu vítěznou trefou ve Zlíně zařídil pro Škodu premiérový titul, a brzy Straku oslavovali znovu.

Už po 26 vteřinách lídr Západočechů zařídil vedení. Straka objel branku, vybruslil mezi kruhy a k levé tyči překonal gólmana Málka, jemuž znepříjemňoval situaci před brankovištěm Duda. Následně si Plzeň aktivní hrou vynutila hned čtyři přesilovky za sebou, přičemž tu druhou v pořadí zužitkoval dorážkou do prázdné branky Tomáš Sýkora.

Další gól ale domácí v přesilovkách nepřidali a Ostravané dokázali ještě v úvodním dějství snížit, když se jim podařilo využít přesilovku pěti proti třem. Debutanta Machovského, který dostal přednost před zkušenějším Mensatorem, překonal z dorážky Roman. V 25. minutě ale měla Plzeň dvoubrankový náskok zpět. Po Punčochářově chybě vyřešil únik dvou na jednoho individuálně Novotný a radoval se ze své první extraligové branky.

Snaha Vítkovic o odpověď snížení nepřinesla, šanci neproměnil Kucsera. V 35. minutě byl faulován v úniku Tomáš Sýkora, z nařízeného trestného střílení však na Málka nevyzrál. Ale 97 sekund před koncem druhé části po Hanzlíkově přihrávce zacílil opět z mezikruží přesně Straka. Ve 44. minutě se prosadil za hosty ve své premiéře v české extralize Slovák Vandas, ale Plzeň měla zápas ve své moci. Málka překvapil střelou z otočky Duda a uhasil jakékoli soupeřovy naděje.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Steel 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Martin Straka (Vlasák), 6. T. Sýkora (Pletka, Kratěna), 25. Novotný, 39. Martin Straka (Jiří Hanzlík), 48. Duda - 15. Roman (Huna, Sloboda), 44. Vandas (Szturc, Kudělka). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Diváci: 5709.

Plzeň: Machovský - Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Mozík, Frolo - Duda, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Lev, Pletka - Novotný, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Vlček, Schleiss. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Vítkovice: Málek - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Kudělka, Punčochář, L. Kovář - Vandas, Valčák, Szturc - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa, Húževka, Strapáč - Šedivý, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Milan Razým (Plzeň): „Musím svůj tým pochválit, protože kluci podali velmi dobrý týmový výkon. Vyšel nám vstup do utkání, šli jsme do dvoubrankového vedení. Vítkovice daly kontaktní gól z přesilovky pět na tři. Pro vývoj bylo důležité, že jsme ve druhé třetině zase odskočili do většího rozdílu. Výsledek jsme si pohlídali, je pro nás důležité, že hrály dobře všechny lajny. Dařilo se v premiéře v brance i Matějovi Machovskému a dobře se uvedl i Štěpán Novotný. Můžeme být spokojení s výsledkem i s výkonem.“

Peter Oremus (Vítkovice): „V dnešním zápase nám chyběla agresivita, ať už to byly osobní souboje nebo bruslení. Tedy to, kde jsme byli dosud úspěšní, jsme neplnili. Rozhodlo to o výsledku, který je naprosto zasloužený. Mrzí mě, že jsem od některých hráčů čekal v prvním zápase o hodně více. Musíme to všechno zlepšit, aby v dalším zápase byl výkon podle našich představ.“