Detektivové z ÚOOZ: Manželka Tofla z vraždy hned podezírala Trkana

Brno - Před Krajským soudem v Brně dnes dopoledne vypovídali poslední svědci v případu vraždy Michala Tofla, bývalého policisty a údajného šéfa vyděračského gangu. Podle kriminalistů Tofla před jeho domem v červnu 2010 na objednávku zavraždili Radek Sobotka a Tomáš Trkan. Vraždu si u nich podle obžaloby objednal brněnský podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, který později ve vězení spáchal sebevraždu. Dvěma obviněným hrozí až 20 let vězení.

Jak první zahájil soud výslech dvou detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Oba se bezprostředně po vraždě pohybovali na místě činu a sbírali důkazní materiál. Oba ale v ten den neměli službu. Svoji přítomnost zdůvodňovali tím, že je kolegové zavolali, protože „by mohli mít přehled o zavražděném“.

„O události jsem se dozvěděl telefonicky, ptali se mě, jestli nevím, kdo řídí stříbrné audi. Řekl jsem, že zřejmě Michal Tofl. Na místo jsme dojeli asi 45 minut po činu, když už tam byl krajský výjezd, ředitel, náměstek, pořádková jednotka. Poznali jsme Tofla a chtěli jsme na místě zjistit víc,“ vysvětloval jeden z dvojice detektivů.

Druhý z nich vypověděl, že mu manželka zavražděného Michala Tofla řekla, že má podezření, že ve vraždě může mít prsty Tomáš Trkan. „Tak jsem si ho pak lustroval. Paní Toflové jsem řekl, že je potřeba, aby se to řešilo s krajskou správou a té jsem to sám podstoupil. Doporučil jsem jí, aby sama dál nic nedělala,“ vypověděl detektiv, který se s manželským párem znal z doby jejich působení u policie.

Podle obhájce Tomáše Trkana Romana Šteffela je zvláštní, jak blízké vztahy měli oba důstojníci s Michalem Toflem i podnikatelem Petrem Pavlem Bezděkovským, který si podle obžaloby vraždu objednal. Jeden z detektivů měl dokonce od Bezděkovského půjčené auto. „Ptal jsem se před soudem, jestli je normální, aby se vysocí důstojníci ÚOOZ stýkali s takovými závadovými osobami na takové úrovni, že si od nich půjčují auta, tráví s nimi dovolené. Bylo mi sdělilo, že je to normální a s kým jiným by se měli stýkat, když znají jenom policisty a závadové osoby,“ řekl Šteffel.

Obžalovaní Tomáš Trkan a Radek Sobotka svalují vinu jeden na druhého. Státní zástupkyně případ dosud odmítala komentovat.

Vražda Michala Tofla

14. června 2010 – 47letý bývalý policista hospodářské kriminálky Michal Tofl se vracel ve svém autě domů. Neznámý pachatel na jeho vůz vypálil několik ran ze samopalu, dvě z nich zasáhly Tofla do hlavy.

4. 5. 2012 – Policie z vraždy Tofla obvinila brněnského podnikatele Pavla Bezděkovského, vyhazovače z diskoték a bývalého řidiče Bezděkovského Tomáše Trkana a Radka Sobotku.

27. 6. 2012 – V olomoucké vazební věznici se v noci oběsil Petr Bezděkovský.

21. 9. 2012 - Reportérům ČT se podařilo zjistit, co stálo za roztržkou mezi podnikatelem Petrem Pavlem Bezděkovským a bývalým policistou Michalem Toflem. Svárem jejich sporů měly být milionové výnosy z více než půlmiliardového podvodu společnosti Edbusy.

17. 4. 2013 – Policisté ukončili vyšetřování vraždy Michala Tofla s návrhem na podání obžaloby na Trkana a Sobotku.

4. 6. 2013 – U Krajského soudu v Brně začal proces s údajnými vrahy Michala Tofla.

Vyšetřování smrti Tofla přivedlo policisty na stopu organizované skupiny

Vražda odstartovala rozsáhlé vyšetřování. Právě při hledání Toflova vraha kriminalisté paradoxně nejprve rozkryli organizovanou skupinu - tzv. Toflův gang, jehož členy podezřívají z dlouholetého vydírání brněnských podnikatelů.

Projednávání kauzy Toflova gangu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V kauze Toflova gangu je 13 obžalovaných. Většina vinu popírá. Podle obžaloby gang působil na jihu Moravy mezi lety 1998 až 2010. Údajně si policisté nejprve vymysleli na vybrané podnikatele nepodložená obvinění, zahájili stíhání a pak je žádali o peníze, za které zařídí zastavení vyšetřování. Kauza je spjata s 30 případy vydírání.

Soud tento případ projednává už jedenáct měsíců. Rozsáhlý proces bude pravděpodobně pokračovat až do konce roku.