Před rokem byla v Česku zavedena prohibice

Ostrava – V sobotu 14. září 2013 v podvečer to bude přesně rok, kdy vystoupil ministr zdravotnictví Leoš Heger s prohlášením, že ministerstvo s okamžitou platností zakazuje prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Zákaz platil pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej. Ministerstvo tak výrazně zpřísnilo dosud platná omezení pro prodej lihovin, která vláda schválila 12. září 2012.

Důvodem prohibice bylo rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů (po otravách po vypití alkoholu s metanolem prokazatelně od loňského září dodnes zemřelo 47 lidí). Analýza, kterou ministerstvo dostalo, podle Hegera ukázala, že dosavadní omezení (například zákaz prodej ve stáncích) jsou nedostatečná. Ministerstvo také zakázalo vývoz alkoholu od 20 procent z ČR.

Prohibice byla v Česku zmírněna 27. září, na trh se mohly vrátit lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 nebo mladší nápoje s prokazatelným původem lihu.

Prohibice měla výrazný dopad na tržby tuzemských výrobců a prodejců tvrdého alkoholu. Oproti roku 2011 se loni prodej v maloobchodech snížil meziročně o zhruba devět procent, v restauracích odbyt propadl o 11 procent a na Moravě dokonce o 15 procent. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin prohibice a další opatření způsobily kromě finančních ztrát zejména výrazné oslabení reputace celého trhu a důvěry spotřebitelů.

Aféra tvrdě dopadla hlavně na restaurace a poškodila kromě legálních výrobců lihovin i prodej nealkoholických nápojů a piva.