Obci Stupava dala jméno malá říčka

Stupava (Uherskohradišťsko) - Uprostřed Chřibů, na západ od Uherského Hradiště, leží malá obec Stupava, kde trvale žije jen 155 obyvatel. Přesto o víkendu vzroste populace nenápadné vísky až na 500. Důvodem je příval chalupářů, chatařů a v zimě také lyžařů. Obec Stupava se totiž pyšní profesionální sjezdovkou.

Malá obec Stupava poskytuje zázemí desítkám chalupářů nejen z nedalekého Uherského Hradiště, ale i milovníkům víkendového chataření z Brna, Zlína či Prahy. Přijíždějí nejen za krásami přírody, ale v zimě i za lyžováním na 350 metrů dlouhé sjezdovce, která nabízí i večerní lyžování nebo dětský vlek.

Ve Stupavě funguje oblíbená sjezdová dráha
Zdroj: ČT24/ČT Brno

První obyvatelé se v údolí říčky Stupavky začali usazovat po roce 1690. Místo zemědělství se věnovali nejprve chovu dobytka, později pálili dřevěné uhlí. Když skončila výroba v tamních sklářských hutích, začali místní těžit dřevo v buchlovských lesích. Za první republiky se Stupava proslavila výrobou perleťového zboží. Na konci druhé světové války potom odešla řada obyvatel osidlovat pohraničí.

Obec Stupava má ve znaku milíř, který se používal při pálení dřevěného uhlí. Dubová větvička se žaludem zase odkazuje k původní pečeti Stupavy.

Tři minuty ze Stupavy (zdroj: ČT24)