Vláda projedná sérii opatření proti krizi v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - Už příští týden projedná vláda materiál, který má pomoci Moravskoslezskému kraji. Balíčkem opatření chce zabránit hrozícímu masivnímu propouštění i útlumu výroby v regionu. Speciální pracovní skupina jej připravovala téměř dva měsíce. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

Zatím je tu klid před bouří. Důl Paskov, aktuálně největší bolest Moravskoslezského kraje, ještě funguje dál. Těžební firma OKD jej ale chce příští rok zavřít. Krizový štáb politiků, úředníků a manažerů teď řeší, co s 2,5 tisíci lidmi, kteří na šachtě pracují. Ve hře je i zásah státu.

„Jakékoliv finanční zdroje, které by přišly na OKD ve vztahu k podpoře těžby, byť intervenční, tak budou menší, než dopady, které jsou spojené s propouštěním a se sociálními náklady, které by v kraji nastaly,“ uvedl Josef Babka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Úřad práce se už ale raději připravuje na to, že lidé z Paskova o práci skutečně přijdou. Chce rozjet projekt takzvaného Outplacementu. Jakmile budou horníci propuštěni, ještě ve výpovědní době jim úředníci nabídnou pomoc.

„My bychom jim v rámci tohoto projektu mohli poskytnout poradenství jak profesní, tak i psychologické, podporu tak, aby v tom nejlepším případě přešli z jednoho zaměstnání rovnou do toho dalšího,“ informovala Yvona Jungová, ředitelka Úřadu práce Ostrava.

Větší podpory by se měly dočkat také nové průmyslové zóny, jako třeba tato v lokalitě bývalého dolu Barbora u Karviné. Jenže velký investor sem kvůli poddolování přijít nemůže.

„Kraj by potřeboval zejména velkou strategickou průmyslovou zónu, dejme tomu v rozsahu, jako jsou Nošovice anebo trošku menší, ale která by situaci řešila minimálně od tisíce pracovních míst nahoru,“ doplnil Josef Babka.

Součástí opatření je kromě snížení cen energií i například zmírnění přísných ekologických limitů, které nutí firmy investovat navíc. Vláda chce také řešit užší technologickou spolupráci největších firem v Ostravě nebo další revitalizaci opuštěných průmyslových areálů.

Za týden v pátek se pak znovu sejde krizový štáb. Mělo by se na něm jednat především o osudu Paskova. Svá stanoviska tam má předložit stát i vlastník, těžební firma OKD.