Projekty, které budou financovány z peněz ze sbírky Pomozte dětem, dnes hodnotila komise

Ostrava - V ostravském studiu České televize dnes zasedala komise, která hodnotila projekty žadatelů o příspěvek z konta Pomozte dětem. V Moravskoslezském kraji vybírala z celkem patnácti organizací a občanských sdružení a rozdělí přes milion korun.

Čtrnáctiletý letý Filip trpí autismem, nemluví a je hyperaktivní. Jeho maminka pracuje v nemocnici a tak se o něj několik hodin denně stará asistentka z občanského sdružení Podané ruce. S Filipem může trávit čas i díky penězům se sbírky Pomozte dětem. Loni totiž občanské sdružení právě z této sbírky dostalo 175 tisíc na asistenční péči.

„Pomáhá mi to hodně, protože kdybych ji neměla, tak bych nemohla chodit do práce. Po obědě ho vyzvedává asistentka, takže ty dvě a půl, tři hodiny s ním je,“ uvedla Filipova maminka Karla Bijoková.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji dostalo loni peníze ze sbírky šest nestátních neziskových organizací, které pracují s různě handicapovanými dětmi.

Sbírku Pomozte dětem, pořádá každým rokem Nadace rozvoje občanské společnosti spolu s Českou televizí. V letošním patnáctém ročníku se vybralo přes jedenáct a půl milionu korun. V Moravskoslezském kraji se pak rozdělí přes jeden milion předběžně pěti projektům.

„Zaměření projektů, které budou podpořeny je velice široké, můžu tak dopředu nadhodit, že se budou týkat podpory osobní asistence pro děti, které jsou zdravotně postižené nebo trpí různě kombinovaným postižením, případně podpory práce nízkoprahových klubů, které pracují s dětmi,“ informovala Kateřina Tomášová, koordinátorka projektu Pomozte dětem.

„Televizní studio Ostrava tradičně hostí Kuře pod svou střechou. Dnes se sešla hodnotící komise a někdy koncem podzimu budeme zvát všechny ty, kteří budou příjemci pěněz ze sbírky Pomozte dětem. Přijdou k nám do studia, aby svůj příspěvek slavnostně převzali,“ uvedla Jolanda Pilařová, mluvčí ČT Ostrava.

Každý rok se v České republice narodí až sto tisíc dětí, zvýšenou péči potřebuje až deset procent z nich.

Za patnáct let fungování sbírky Pomozte dětem, poskytli dárci už přes sto devadesát milionů korun.

Vydáno pod