Lidé v Prostějově si pochvalují „tichý“ asfalt

Prostějov - Obyvatelé Prostějova si pochvalují „tichý“ asfalt, který je položený na silnici R46 kolem města, na takzvané estakádě Haná. Silnice je po rekonstrukci otevřená tři týdny a podle místních je rozdíl skutečně poznat. Pokud se „tichý“ asfalt osvědčí, plánuje ho Ředitelství silnic a dálnic využít i na průtahy jinými městy v kraji.

Tichý asfalt leží na zhruba dvoukilometrovém úseku kolem Prostějova, stavbaři cestu s novým povrchem otevřeli před třemi týdny a místní si změny všímají.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Zatímco rozdíl mezi tichým a normálním asfaltem v jedoucím autě je necelý decibel, venku a v okolních domech je to až desetkrát víc. V Česku se dá po tomto povrchu jezdit na několika místech v Praze, pak u Karlových Varů, u Pardubic anebo v Říčanech u Prahy.

Tichý asfalt je položený jen ve směru na Brno. Vedení města ale bude usilovat o to, aby se po stejném povrchu jezdilo i v opačném směru.

„Je to poměrně nová technologie, která je nevyzkoušená, takže se chceme přesvědčit, že ty protihlukové vlastnosti budou fungovat dlouhodobě a že se to po několika letech nezhorší,“ uvedl Martin Smolka, ředitel olomouckého Ředitelství silnic a dálnic.

Přestože je tichý asfalt zhruba o šest procent dražší než běžná asfaltová směs, ve výsledku nejspíš vyjde výhodněji. Díky jeho vlastnostem není totiž v obydlených částech nutné stavět protihlukové stěny.