Řezbář Jiří Halouzka má ve své galerii stovky soch. Teď pracuje na betlému pro Plzeň

Jiříkov - Na kontě má několik českých i světových rekordů. V jeho galerii stojí největší socha ze dřeva v Česku nebo největší betlém na světě. Teď řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku pracuje na betlému, který bude na Vánoce k vidění v Plzni.

S řezbářstvím začal už jako malý kluk, přivedl ho k němu jeho dědeček. Před pětadvaceti lety pak nastal zlom. Setkal se s papežem Janem Pavlem II., který ho inspiroval a začal pracovat na největším betlému na světě. K řezbářství teď vychovává i své dva syny.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

V jeho galerii jsou stovky soch. teď pracuje na betlému, který bude na Vánoce vystavený v Plzni. Nedávno byl taky v Rusku, kde v národním parku vyřezal sochy vážek, pohybujících se ve větru. Jeho práce stojí hned v několika zemích Evropy.

V galerii je k vidění také socha praděda, která měří skoro jedenáct metrů a váží patnáct tun. Jiří Halouzka na ní pracoval tři měsíce.

Snem Jiřího Halouzky je teď co nejdřív dokončit jeho dílo, které vyobrazuje historii českého národa od Praotce Čecha až po Tomáše G. Masaryka.