Festival světla doprovodí v Olomouci výstava fotografů

Olomouc – Konec měsíce v Olomouci půjde ruku v ruce s uměním světla i s fotografiemi. Od 24. do 28. září proběhne další ročník festivalu VZÁŘÍ, který letos bude doplněn i o výstavu pěti fotografů.

Autoři z České republiky, Slovenska a Německa budou vystavovat svá díla v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea Olomouc, tématem jejich snímků bude světlo v různých podobách. Výstava dostala jméno Světlo jinak II.

Videomapping na festivalu VZÁŘÍ
Zdroj: Luděk Peřina/ČT Ostrava

Jako speciálního hosta si autoři vybrali fotografa Jindřicha Štreita, který mnohé z nich v minulosti nejen inspiroval, ale také odborně připravoval ke studiu na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Na výstavě budou i Štreitovy snímky, které zachycují atmosféru 70. a 80. let 20. století. Návštěvníci budou moci spatřit i jednu z jeho nejznámějších fotografií, traktor parkující v kostele.

Výstava Jindřicha Štreita
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Ústředním tématem letošní mezinárodní přehlídky je zpodobení světla v různých souvislostech. Světlo figuruje v tvorbě zastoupených autorů v mnoha podobách, například jako prostředek komunikace nebo jako fenomén osvětlující temné kouty naší minulosti," řekla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.

Fotografie mladých umělců zachycují například skličující okamžiky, které provázely uzavření frýdecko-místeckého výrobního podniku Slezan, ale návštěvníci uvidí i snímky ze života v ulicích Latinské Ameriky a Asie nebo proměny prostředí bývalých Sudet.

Videomapping na festivalu VZÁŘÍ
Zdroj: Luděk Peřina/ČT Ostrava

Výstava Světlo jinak II bude první akcí programu olomouckého festivalu světla a videomappingu VZÁŘÍ. Třetí ročník mezinárodní soutěžní přehlídky nabídne od 24. do 28. září videomappingové projekce, tedy vizuální umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, například fasády budov. Centrem dění bude historické centrum Olomouce. Součástí festivalu jsou i komentované projekce pro nevidomé, workshopy videomappingu, koncerty a výstavy.

Výstava fotografií bude otevřena v úterý a potrvá do 20. října.