Cesta legionáře kolem světa ve fotografiích

Opava - Fotografickým románem bez jediné fabulace je výstava, kterou připravil Dům umění v Opavě. Poprvé je na ní zveřejněn soubor snímků legionáře Václava Balcara. Jsou svědectvím o jeho návratu z první světové války „cestou kolem světa“.

„Nefotografoval žádné události v boji, žádné katastrofické věci, žádné žádné drastické věci. Máme kolikrát pocit, že je to reportáž o jakési cestě v nepřirozených podmínkách napříč světem,“ říká o Balcarových snímcích historik fotografie Jiří Siostrzonek.

Cesta Václava Balcara (1892-1970) začala v roce 1914, kdy malíř a dekoratér z Podkrkonoší narukoval do rakouské armády. Nejprve zdokumentoval svůj pobyt v Rusku, a když pak legionáři pluli lodí domů, objel s fotoaparátem celou zeměkouli. Ze Sibiře cestoval přes Japonsko, Filipíny, Guam, Havajské ostrovy a Spojené státy americké. „Na výstavě jsou například záběry dětí v Nagasaki. Zastavte se na chvíli a vnímejte, že za několik let ty děti zahynou v dalším neuvěřitelném konfliktu,“ upozorňuje Siostrzonek.

Fotografie Václava Balcara byly publikovány pouze jednou, a to v roce 1919 v časopisu Český svět, celé číslo bylo věnováno českých legionářům. Unikátní soubor na výstavě byl pořízen ze zhruba čtyř stovek skleněných negativů, které zásluhou Balcarových potomků zůstaly zachovány v neporušeném stavu. Rodina vlastní také legionářský deník, i ten by se časem mohl dočkat svého zveřejnění.

Výstava fotografií v opavském Domě umění (zdroj: ČT24)

Výstava Balcarových fotografií je součástí festivalu Bezručova Opava, který potrvá až do 29. září.