O prohlídku otevřeného Špilberku byl nevídaný zájem

Brno - O tomto víkendu se otevřel brněnský hrad Špilberk v takovém rozsahu jako nikdy předtím. Nově mohli návštěvníci použít třeba oba historické vchody hradu. Procházeli tak díky nově zrekonstruovanému historickému mostu i západní branou. A otevřená byla také cisterna na nádvoří nebo jihozápadní bastion.

Dobové kostýmy, bubeníci, trubači a především zpřístupnění některých dosud uzavřených prostor lákalo tento víkend lidi na Špilberk. Historicky poprvé se otevřela například barokní kaple, která v době okupace sloužila jako svatyně. „Za druhé světové války tady byly úplně jiné  symboly, takže je to pocit zajisté pozoruhodný a svého druhu jedinečný,“ svěřil se návštěvník Konstantin Jelagin. 

Lidé se mohli dostat i do normálně nepřístupné cisterny na nádvoří. Zásobovaly ji svody ze tří střech a sloužila jako vodojem. Se slaněním dovnitř dnes návštěvníkům pomáhali horolezci. „Za chvilku za mnou leze můj syn a dcera. Manželka si netroufá,“ řekl další z návštěvníků Radim Lacko. 

NO COMMENT: Otevřený hrad Špilberk (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé také mohli návštěvníci projít po schodišti ze žaláře národů do kasemat. Stovky lidí navštívily bývalé mučírny a také nově zrekonstruovaný jihozápadní bastion. V těchto chodbách si zájemci mohli prohlédnout jak štoly používané k obraně hradu, tak chodby, které budovali útočníci k odpalování munice. Doprovodný program lákal na prohlídku dobových zbraní, včetně praktických ukázek.

Výjimečně zpřístupněné prostory hradu přilákaly téměř 4000 lidí. Nejenom pro návštěvníky je pak na neděli osmou hodinu večer přichystaný ohňostroj, který symbolicky uzavře mimořádnou prohlídku hradu.

Vydáno pod