Havířovský dům poškozený výbuchem plynu není třeba bourat

Havířov (Karvinsko) – Dům v Havířově, který v neděli poškodil výbuch, zůstane stát. Po rozebrání střechy a poničeného čtvrtého patra o tom rozhodl statik. Obyvatelé budovy ale domů nemohou, je třeba ji nejprve opravit, lidé proto jsou v ubytovnách nebo u příbuzných. Několik obyvatel už se s vlastníkem domluvilo na přestěhování. Zatím pokračuje vyšetřování příčin, policisté mají podezření, že výbuch někdo způsobil.

Policie zjišťuje, co přesně se v Havírově stalo – zda skutečně v bytě v nejvyšším podlaží vybuchl plyn, jak se spekuluje. „S velkou mírou pravděpodobnosti souvisí s únikem plynu,“ uvedla však policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Kriminalisté explozi vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, mají podezření, že někdo manipuloval s rozvodem plynu nebo odběrným zařízením. Unikající plyn pak naplnil prázdný byt a po zážehu, jehož původ zatím není známý, explodoval. Pokud policisté zjistí, kdo za explozi může, hrozí mu až pět let vězení, dodala mluvčí Viačková.

Dům není třeba strhnout

Za poslední rok zažilo Česko tři ničivé výbuchy plynu – v únoru ve Frenštátu, v dubnu v Praze a v září v Havířově. Jediný dům, který kvůli katastrofě spadl, však byl ten první. K zemi nakonec nepůjde bytový dům v Havířově, statik demolici nenařídil. „Po odnesení větší části střechy a zdiva předběžně konstatoval, že dům není potřeba zbourat. Praskliny objevily jen na několika místech stropu bytu ve druhém patře, tedy jen přímo pod tím zničeným,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Statik dům prozkoumal po skončení demolice střechy a poničeného čtvrtého patra. Ta začala ráno, hasiči na ni povolali specializovanou firmu s těžkou technikou. „Řidič demoličního stroje, který byl osazen speciálním drapákem, nejprve otvorem nastrkal smrkovou kulatinu na sebe, aby se při pádu střechy a zdiva poškodila co nejméně podlaha zničeného bytu, tedy strop bytu pod ním,“ popsal mluvčí Kůdela demoliční práce.

Radek Wiglasz o situaci po výbuchu v Havířově (zdroj: ČT24)

Exploze otřásla havířovským Šumbarkem v neděli ráno, hasiči evakuovali obyvatele zasažené budovy i lidi z dalších domů bloku. Nikdo neutrpěl zranění, prostory, kde se exploze stala, byly neobydlené. Sutiny později prozkoumali záchranáři se psem, nikoho nenašli.

Evakuovaným lidem – 27 z vchodu, kde k výbuchu došlo, a 15 ze sousedního – nabídl vlastník domu společnost RPG náhradní ubytování. Sedm lidí potom požádalo majitele o přestěhování. „Nabídli jsme jim trvalé přestěhování v rámci Havířova. Souhlasili s tím. Pokud budeme dům opravovat, potrvá to měsíce. Nechceme, aby lidé tak dlouho bydleli v nějakém provizoriu,“ uvedl mluvčí RPG Petr Handl.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod