Železničáři varují před nebezpečným přecházením kolejí

Olomouc - Během ranní kontroly přistihli policisté na olomouckém nádraží několik desítek lidí, kteří přecházeli koleje na nezabezpečených místech. Podle železničářů si tak pasažéři krátí cestu běžně. Proto vyrazili na jízdu preventivním vlakem, kde učí zodpovědnému chování na železnici hlavně teenagery.

Přechází školáci i maminky s kočárky. Během půl hodiny dnes policisté napočítali asi pět desítek hazardérů se životem, kteří si zkracovali cestu přes trať.

Železničáři ale varují že málo kdo má štěstí. Vlak nezastaví okamžitě. Jeho brzdná dráha je oproti autu několik set metrů. Strojvůdci tak nezbývá než zatáhnout brzdu, houkat a doufat.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ročně zemře v Česku na železnici přes dvě stě třicet lidí, z toho patnáct v kategorii do dvaceti let. Proto na koleje už po deváté vyjel preventivní vlak. Mladiství se v něm učí předcházet neštěstím.

Nešplhat po střeše vagónů, nechodit po kolejích, nevyskakovat za jízdy, to jsou tři základní věci, co by měly děti dodržovat pro svou bezpečnost. Ne vždy se totiž spěch vyplácí.

Jen za dnešní ráno museli železničáři řešit hned tři nehody. Vlak srazil dva chodce a jedno auto na přejezdu.

Za loňský rok tak drážní hasiči zasahovali u více než čtyř tisíc podobných mimořádných událostí.