Ostravští neurologové se snaží zachránit dítě s vzácnou poruchou mozku

Ostrava - Čtyřměsíční holčičku, která trpí velmi vzácnou poruchou mozku, léčí neurologové ostravské fakultní nemocnice. Dítě ve spánku náhle přestává dýchat. Jedinou šancí je pro něj usínat se speciální maskou na obličeji. Podobnou genetickou nemoc má na celém světě přibližně tisíc dětí.

Michaela se narodila před čtyřmi měsíci. Celou dobu ale zná jen nemocniční prostředí. Lékaři u ní diagnostikovali vzácný syndrom, kterému říkají  Ondinina kletba. Kvůli poruše v mozku přestává ve spánku dýchat.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

„Michalka měla problémy s dýcháním už od začátku, byla napojená na ventilátor. Doktoři si mysleli, že to je z nezralosti,“ uvedla maminka malé pacientky Michaela Šťastná.

Brzy ale zjistili, že i když se narodila předčasně, za problémy s dýcháním bude genetická vada.

„V bdělém stavu vypadá velmi normálně, a když usne, přestane dýchat,“ komentoval zdravotní stav pacientky neurolog Vilém Novák.

Z vlastní praxe podobný případ lékaři neznali. Z odborné literatury zjistili, že bez podpory dýchání se Michaela neobejde.

Speciální masku dívce sehnali ostravští lékaři, na obličeji ji musí mít pokaždé, když začne usínat.

Jestli bude muset dívka spát s přístrojem celý život, ostravští lékaři zatím nevědí. Michaela je totiž jejich prvním pacientem s touto nemocí. Na celém světě pak stejnou genetickou vadu odhalili asi u tisícovky dětí.