Chrousti zmařili obnovu lesů u Bzence

Bzenec – Desetitisíce mladých stromků vysázených po loňském rozsáhlém požáru na Bzenecku zničili chrousti. Způsobili tím lesníkům půlmilionovou škodu, ti navíc nevědí, jak je účinně vyhubit. Chemické postřiky totiž používat nesmějí. Chtějí proto požádat o výjimku.

Loňský požár u Bzence zničil 174 hektarů lesa. Na jeho obnově se podílely Lesy ČR a okolní obce. Teď ale starostové místo rostoucích mladých stromků sčítají další škody. U Bzence chrousti zničili víc než polovinu sazenic, u Ratíškovic dokonce 90 procent. V souhrnu se jedná o zhruba 55 tisíc stromů. Ty bude třeba vysadit znovu. 

„Letos jsme na téměř hektarové pasece vysázeli na devět tisíc sazenic borovice. Kvůli chroustovi ale všechna práce přišla vniveč,“ řekl starosta Ratíškovic Josef Uhlík (KDU-ČSL). Rád by chrousty vyhubil chemickým postřikem, ze zákona ale nemůže. „Postřiky se už patnáct let nesmí používat. Od té doby máme každoročně problémy. Jednou za čtyři roky je to horší, a to vychází zrovna na letošní rok,“ dodal.

Chrousti mají čtyřletý životní cyklus

„Samička naklade vajíčka zhruba tři čtvrtě metru pod zem, mráz je proto nezničí. Na jaře se larvy začnou prokousávat nahoru. Každý rok žerou a dělají problémy. Čím jsou větší, tím víc žerou. Po třech letech se larva zakuklí a příští rok ze země vyletí chroust. A znovu naklade vajíčka,“ popsal nájemce ratíškovického lesa František Bábík. Na písčitých půdách se podle něj cyklus dokonce zkracuje a chrousti dospívají už o rok dříve. 

Kvůli larvám sazenice uschnou

Nájemce obecního lesa František Bábík na jaře posázel paseku u Ratíškovic sazenicemi. Kvůli chroustům ale většina z nich uschla. „Larvy žerou vlásečnice kořenového systému. Sazenice proto nemůže růst,“ vysvětlil Bábík. Jen on vyčíslil škodu na sto tisíc korun.

Nájemce lesa v Ratíškovicích František Bábík o chroustech (zdroj: ČT24)

Stejné potíže ale mají v celé oblasti. „Není to problém jedné obce, ale všech zdejších vlastníků lesa. Dnes jsme se proto sešli, abychom postupovali společně. Chceme požádat o výjimku a na chrousty použít chemický postřik. Jen tak se sníží počet larev,“ řekl bzenecký starosta Pavel Čejka (KDU-ČSL).

Záleží, jak se k věci postaví ministerstvo životního prostředí. V takto výjimečném případě by se chemický postřik mohl použít na nejvíce zasažené lokality. Místní starostové chtějí předejít budoucím škodám. Nechtějí pokračovat s výsadbou nových sazenic a znovu sledovat, jak je požírají ponravy chroustů.  

Podívejte se na záběry z místa požáru (zdroj: ČT24)

Cena sazenice jedné borovice je pět korun, u sazenic jiných druhů i devět. Aby napravili letošní škody, musí starostové z rozpočtů vyčlenit téměř půl milionu korun. Další peníze navíc vynaloží na práci lesníků. Poškozené stromy se musí vytáhnout, zničit a na jejich místo se musí vysázet nové.

Po požáru loni nikdo takový problém neočekával, vedení Lesů ČR se domnívalo, že oheň ponravy zničil. To se však nestalo, larvy přežily hluboko v půdě.

Obnova lesa přitom začala teprve letos na jaře, kdy lesní hospodáři vysázeli první stromky. Do dvou let jich mělo být na 900 tisíc. Aby se les obnovil na všech poškozených místech, bude potřeba vysázet milion a půl sazenic, mezi nimi i více listnatých stromů. Právě ty mají omezit riziko budoucích požárů.

Ničivý požár vypukl 24. května 2012 v oblasti Moravské Sahary v okrese Hodonín. Hasiči ho likvidovali sedm dní, několik z nich pak místo hlídalo další dva týdny. 

Letecké záběry lesního požáru u Bzence (zdroj: ČT24)

Loňský požár u Bzence

Požár hasilo ve 250 jednotkách na 1500 hasičů – profesionálních i dobrovolných.

Z řeky Moravy jim vodu přiváděla dvě velkokapacitní čerpadla a pomáhaly jim tři vrtulníky, tři letadla a dokonce i speciální tank.

Lesní požár uhasili pomocí 21 milionů litrů vody hasiči z jedenácti českých krajů, pomohlo i několik slovenských jednotek. Hasiči spotřebovali 32 tisíc litrů pohonných hmot.

Při hašení se zranili jen čtyři hasiči, všichni se brzy vrátili do práce.

Podle myslivců lesní zvěř před požárem utekla. Zahynout mohla jen čerstvě narozená mláďata, která nestihla utéct.

Požár zničil 174 hektarů borového lesa. Letos začala obnova lesa, většinu stromů ale sežrali chrousti.

Jednalo se o největší požár v České republice za posledních 15 let. Jeho hašení zabralo celý jeden týden. Jen loni způsobil škody za 30 milionů korun.